Antena 3 CNN Life Știinţă NASA a lansat cu succes capsula Orion, în cadrul unui prim zbor de testare

NASA a lansat cu succes capsula Orion, în cadrul unui prim zbor de testare

NASA a lansat cu succes capsula Orion, în cadrul unui prim zbor de testare
Sursa foto: Foto: nasa.gov
de S.T.    |    05 Dec 2014   •   15:00

NASA a lansat cu succes o nouă capsulă fără echipaj uman la bord, Orion, primul vehicul spaţial american după cele din programul Apollo conceput pentru a transporta astronauţi dincolo de orbita terestră şi, în viitor, pe Marte.
   
Puternica rachetă Delta IV Heavy cu două module, construită de compania United Launch Alliance (ULA), transportând capsula Orion, ce are o greutate de 8,6 tone, a decolat de la baza Cape Caneveral din statul american Florida, aşa cum era prevăzut, la ora 12.05 GMT, în interiorul unei ferestre de lansare ce avea o durată de două ore şi 39 de minute, informează AFP.
   
După o ascensiune de 17 minute, capsula Orion s-a separat de cel de-al doilea etaj al lansatorului ei, pentru a se plasa pe o orbită eliptică.

Orion va efectua două rotaţii în jurul Terrei, iar a doua rotaţie va fi efectuată la altitudinea de 5.800 de kilometri, de 14 ori mai mare decât distanţa dintre Staţia Spaţială Internaţională şi sol, în cadrul unui periplu spaţial de patru ore şi 24 de minute, care se va încheia cu o amerizare lentă în Oceanul Pacific, la 1.000 de kilometri de coastele mexicane ale Peninsulei California.
   
Ţinând cont de altitudinea la care zboară capsula Orion, ea va putea să efectueze o reintrare în atmosferă cu o viteză de peste 32.000 de kilometri pe oră, înainte de a coborî în apele Oceanului Pacific, frânată de trei paraşute.
   
Acest zbor a fost conceput pentru a testa în principal scutul termic al capsulei, care va trebui să reziste la temperaturi de 2.200 de grade, ca şi paraşutele şi computerele de la bordul noului vehicul spaţial.

Orion este înzestrată, de asemenea, cu 1.200 de senzori care măsoară vibraţiile, intensitatea zgomotului şi temperatura.
   
Primul zbor al capsulei Orion cu echipaj uman va avea loc în jurul anului 2021.
   

×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close