Antena 3 CNN Life Știinţă Un român a fost premiat de NASA pentru proiectul unei drone utilitare

Un român a fost premiat de NASA pentru proiectul unei drone utilitare

Un român a fost premiat de NASA pentru proiectul unei drone utilitare
Sursa foto: Foto: pulsul-afroditei.com
de M.Z.    |    01 Aug 2015   •   17:45

Românul Adrian Cârlan a câştigat o competiţie internaţională organizată de Agenţia spaţială americană NASA, împreună cu o echipă de informaticieni din Republica Cipru, Serbia şi Ucraina, informează Ambasada României în Cipru pe pagina de Facebook, potrivit Agerpres.

 
Românul a câştigat concursul cu un proiect de construire a unei drone utilitare pentru o staţie spaţială.
 
Participanţilor la competiţia NASA li s-a cerut să creeze o aplicaţie pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spaţiului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pe Pământ. Juriul "NASA International Space Apps Challenge" a selecţionat proiectul echipei din Cipru şi alte 5 dintre cele 950 de proiecte din 135 de ţări.
 
Proiectul echipei din care face parte şi Adrian Cârlan este intitulat "ArachnoBeeA" şi constă în construirea unei drone utilitare pentru o staţie spaţială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje şi echipamente. NASA a invitat echipa "ArachnoBeeA" la Centrul Spaţial Kennedy din Florida (SUA) pentru a participa la lansarea rachetei Space-X, în septembrie 2015.
 
Într-un interviu acordat site-ului pulsul-afroditei.com, Adrian Cârlan a explicat că Arachnobeea este "o dronă utilitară ce poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul staţiei spaţiale ISS". 
 
"Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiţii de lucru. Astfel, în ambient presurizat se poate deplasa folosind cele 4 rotoare (albina), iar în spaţiile depresurizate cu ajutorul celor 4 membre (păianjen). De aici şi conceptul de dronă hibridă Păianjen-Albină", a declarat el, precizând că, "pe lângă fuziunea de senzori, drona este echipată şi cu un braţ robotic, care poate fi modificat prin ataşarea unor unelte diferite".
 
Întrebat dacă este mai uşor să te realizezi în afara ţării decât acasă, în România, tânărul informatician a declarat că nu crede că există o "regulă".
 
"Totul ţine de firea şi de determinarea fiecăruia. Dar în acelaşi timp, mediul propice dezvoltării proprii este foarte important (...) Din cauza lipsei de suport, dar şi a lipsei investiţiilor din infrastructură, industrie, cercetare, educaţie, oamenii de valoare decid să părăsească ţara", a arătat el, declarându-se convins că "avem nevoie de o schimbare de mentalitate, atât a clasei conducătoare, cât şi a generaţiilor actuale şi viitoare", şi de investiţii în educaţie şi în infrastructură.

Adrian Cârlan, născut la Bacău şi absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi, s-a stabilit în urmă cu cinci ani cinci ani la Limassol.
 

×
Subiecte în articol: NASA drona
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close