Antena 3 CNN Politică Băsescu, despre revenirea la Cotroceni: E nepermis să nu utilizăm coabitarea

Băsescu, despre revenirea la Cotroceni: E nepermis să nu utilizăm coabitarea

Băsescu, despre revenirea la Cotroceni: E nepermis să nu utilizăm coabitarea
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Aug 2012   •   19:09

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru "Vocea Rusiei", întrebat ce se va întâmpla cu Victor Ponta şi Crin Antonescu dacă el va reveni la Cotroceni, că statul român are mecanismul coabitării şi că va trebui să aibă loc această coabitare.
   
Întrebat ce se va întâmpla, dacă revine la Cotroceni, cu Victor Ponta şi cu Crin Antonescu, Traian Băsescu a răspuns că statul român are mecanismul coabitării.

"Trebuie să vă spun, şi ştiţi cu siguranţă, că eu am mai fost suspendat o dată de aceleaşi partide: socialiştii cu liberalii, în anul 2007. Atunci poate că era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării. Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm. Până la urmă chiar forma constituţională pe care o avem, cu preşedintele având un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput că preşedintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce generează obligaţia ca statul român şi politicienii din România să înveţe să gestioneze interesele ţării şi în condiţii de coabitare. Deci eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga", a spus Băsescu, în interviul publicat miercuri, potrivit Mediafax.
   
Întrebat dacă Ponta va rămâne premier dacă el se întoarce la Cotroceni, Băsescu a răspuns: "Preşedintele poate doar să desemneze prim-ministrul, dar nu-l poate revoca. Revocarea prim-ministrului poate fi făcută doar de Parlament. Deocamdată Victor Ponta are o majoritate în Parlament şi nu cred că Parlamentul îl va revoca".
   
Întrebat dacă se va întoarce la palatul prezidenţial, preşedintele suspendat a răspuns: "Numai Curtea Constituţională decide. Înaintea deciziei Curţii Constituţionale n-aş vrea să fac nicio apreciere pentru că ar putea fi considerată o tentativă de a influenţa decizia Curţii".
   


×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close