Antena 3 CNN Politică Coaliţia a semnat protocolul de ratificare a tratatului de guvernanţă în UE. Boc: Documentul asigură sănătatea bugetului ţării

Coaliţia a semnat protocolul de ratificare a tratatului de guvernanţă în UE. Boc: Documentul asigură sănătatea bugetului ţării

Coaliţia a semnat protocolul de ratificare a tratatului de guvernanţă în UE. Boc: Documentul asigură sănătatea bugetului ţării
Sursa foto: Foto: cursdeguvernare.ro
de M.Z.    |    15 Feb 2012   •   13:28

Liderii coaliţiei de guvernare au semnat, miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Parlamentului, protocolul politic referitor la ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că documentul asigură sănătatea bugetului ţării şi consolidează stabilitatea şi creşterea economică.

Fostul premier a adresat încă o dată opoziţiei invitaţia de a semna tratatul, subliniind faptul că nu este vorba despre o chestiune la nivel politic, ci de o problemă economică.

"Acest protocol al coaliţiei este deschis spre semnare şi opoziţiei. Există loc pentru toate partidele politice din opoziţie în vederea semnării lui. Semnarea acestui act ar fi cel mai important semn de responsabilitate politică din ultimii 20 de ani, ar fi un gest de responsabilitate pentru viitorul României", a declarat şeful democrat-liberalilor.

Documentul a fost semnat de preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.
La eveniment au fost prezenţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi lideri ai partidelor din arcul guvernamental, potrivit Mediafax.

Marţi, coaliţia de guvernare a convenit să adopte tratatul de guvernanţă fiscală agreat la nivel european prin procedură parlamentară, urmând ca un proiect de lege în acest sens să fie elaborat în perioada următoare, potrivit unor surse din coaliţia guvernamentală.

Partidele din coaliţie au ajuns la această decizie întrucât adoptarea tratatului prin modificarea Constituţiei ar fi fost dificilă, în condiţiile în care opoziţia se opune modificării Legii fundamentale înainte de alegerile parlamentare.

Sursele citate au mai arătat că partidele din arcul guvernamental vor propune, de asemenea, ca preşedintele şi premierul să fie împuterniciţi să semneze, la nivel european, tratatul în cauză.

Opoziţia ar putea semna un protocol separat în ceea ce priveşte ratificarea de către România a Tratatului european, a declarat, marţi, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, subliniind însă că o decizie în acest sens va fi luată de USL.

Miercuri, Departamentul de Politică Externă şi cel de Sinteză şi Comunicare ale Consiliului Naţional al PSD organizează o dezbatere Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, care urmează să fie semnat la Bruxelles la începutul lunii martie.

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat la sfârşitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după lucrările informale ale Consiliului European, că noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de România, prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.


Citeşte şi Iliescu despre Tratatul fiscal: De ce graba? Cât pricepe Băsescu?

Kelemen Hunor: Tratatul privind stabilitatea fiscală asigură un echilibru bugetar

Gabriel Oprea: Tratatul privind stabilitatea fiscală are în UNPR un puternic aliat
 



×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close