Antena 3 CNN Politică Guvernul Ponta III pregăteşte descentralizarea. "La 1 ianuarie 2015 vrem să fie operaţională”

Guvernul Ponta III pregăteşte descentralizarea. "La 1 ianuarie 2015 vrem să fie operaţională”

Guvernul Ponta III pregăteşte descentralizarea. "La 1 ianuarie 2015 vrem să fie operaţională”
11 Mar 2014   •   09:00

După plecarea miniştrilor liberali de la Guvernare, cabinetul Ponta III face din nou planuri pentru descentralizare. În noul proiect sunt cuprinse mai multe măsuri care nu au fost pe placul liberalilor şi o nouă strategie pentru ca proiectul să nu se mai împotmolească la Curtea Constituţională.

În noua formula de guvernare, miniştrii aduc din nou în discuţie transferul porturilor şi al poliţiei la nivel local. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că a început deja să se consulte cu autorităţile judeţene, în privinţa descentralizării poliţiei.

O altă noutate este trecerea cinematografelor în subordinea autorităţilor locale. Dacă în proiectul anterior era prevăzut ca 4-5 săli să rămână pe lângă Ministerul Culturii, noul ministru Kelemen Hunor doreşte ca numărul acestora să crească până la 50, în întreaga ţară.

După anularea primului proiect la Curtea Constituţională, Guvernul are o nouă strategie. Intenţionează să meargă cu descentralizarea în Parlament.

"Ori mergem cu o singură lege, ori mergem cu un proiect legislativ pe fiecare domeniu în parte. Va fi proiect de lege al Guvernului şi venim cu el în Parlament. (...) Măcar să intre în vigoare, operaţional, de la 1 ianuarie 2015", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Dacă actele normative vor fi adoptate, mai multe direcţii aflate în subordinea ministerelor Sănătăţii, Agriculturii, Culturii, Sportului şi Mediului vor trece în coordonarea autorităţilor locale. Printre acestea se numără serviciile de sănătate publică la nivel judeţean, plajele, protecţia mediului şi pescuitul.


×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close