Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea funcționarilor publici

Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea funcționarilor publici

Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea funcționarilor publici
Sursa foto: Foto: Facebook/ Klaus Iohannis
de S.T.    |    15 Mai 2017   •   13:59

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis luni, Parlamentului, spre reexaminare, legea pentru modificarea şi completarea legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, actul normativ vizează modificări ale atribuţiilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, precum şi o serie de intervenţii legislative în ceea ce priveşte regimul juridic al funcţiei publice.

Şeful statului face referire la art. I pct. 18 şi pct. 22, care abrogă care dispoziţiile legale conform cărora funcţionarului public trimis în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni precum cele de corupţie şi de serviciu, i se suspendă de drept raportul de serviciu.

Iohannis arată în cerere că suspendarea de drept şi suspendarea facultativă a raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul trimiterii în judecată sunt măsuri provizorii destinate protecţiei entităţii angajatoare şi „se bucură, în prezent, de un cadru normativ şi jurisprudenţial bine conturat şi fundamentat”.

Preşedintele menţionează că suspendarea de drept din funcţie în cazul trimiterii în judecată este prevăzută şi pentru alte categorii socio-profesionale: judecători constituţionali, magistraţi sau practicieni în insolvenţă.

„În jurisprudenţa sa constantă, Curtea Constituţională a reţinut că sancţiunea administrativă a suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public din funcţia publică pe care acesta o deţine, în cazul în care s-a dispus trimiterea sa în judecată pentru anumite infracţiuni, are ca finalitate protejarea autorităţii sau a instituţiei publice faţă de pericolul continuării activităţii ilicite şi al extinderii consecinţelor periculoase ale faptei penale săvârşite de către funcţionarul public”, se mai arată în cererea de reexaminare.
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: functionari publici Klaus Iohannis
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close