Antena 3 CNN Politică Ponta anunţă ce bani sunt pentru salarii şi pensii. Premierul: Guvernul nu renunţă la acciză. Blaga: Fac apel să respingem bugetul

Ponta anunţă ce bani sunt pentru salarii şi pensii. Premierul: Guvernul nu renunţă la acciză. Blaga: Fac apel să respingem bugetul

Ponta anunţă ce bani sunt pentru salarii şi pensii. Premierul: Guvernul nu renunţă la acciză. Blaga: Fac apel să respingem bugetul
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    03 Dec 2013   •   12:05
Update 12.08 - Parlamentarii PPDD au decis să se retragă de la dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat, a anunţat, marţi, liderul senatorilor PPDD, Harambie Voichiţoiu, arătând că speră ca acest buget să nu fie o minge de ping pong între Guvern şi Preşedinţie, între Preşedinţie şi Parlament.
 
"Astăzi, parlamentarii PPDD, după consultarea cu colegii noştri din teritoriu, am luat decizia extremă, dureroasă de a ne retrage de la aşa-zisa dezbatere, această mascaradă care ar fi trebuit să fie dezbaterea bugetului. Să vă dea Dumnezeu înţelepciunea să nu faceţi din bugetul României o minge de ping pong între Guvern şi Preşedinţie, între Preşedinţie şi Parlament, eventual Curtea de Conturi", a spus Voichiţoiu, 
informează Mediafax. 
 
Plenul reunit al Parlamentului a început, marţi, dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2014.
 
Update 12.05 - Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a făcut apel la parlamentari, marţi, în plenul reunit, să respingă proiectul bugetului de stat pe 2014 propus de Guvern, pe care l-a catalogat drept "profund nociv" pentru economie, iar apoi să se aşeze cu toţii la masă pentru a da ţării un buget pe măsura nevoilor.
 
"Facem un ultim apel la parlamentarii de bună credinţă, facem un ultim apel la parlamentarii PNL. (...) Votaţi împotriva acestui buget, iar după retragerea lui, PDL va propune să ne aşezăm cu toţii la masă şi să dăm ţării un buget pe măsura nevoilor ei şi a şanselor pe care acum le are", a spus Vasile Blaga, informează Mediafax. 
 
Potrivit lui Blaga, astăzi nu se discută doar bugetul de stat, ci viitorul economiei româneşti pe cel puţin trei ani de zile. 
 
"De la căderea comunismului nu s-a văzut un buget mai nociv faţă de economia privată", a spus Blaga, caracterizându-l un "buget de pradă, brutal cu mediul de afaceri şi bugetul cel mai făţiş anti-întreprinzători şi clasa de mijloc".
__________________________________

Ştirea iniţială 10.24
 
Pensiile vor creşte anul viitor cu 3,76%, iar salariul minim va ajunge la 900 de lei, în două tranşe. De asemenea, la jumătatea anului este posibil ca CAS să scadă cu 5 puncte procentuale, a afirmat Victor Ponta în plenul Palamentului. Premierul a anunţat, marţi dimineaţă, în plenul camerelor reunite ale Parlamentului, proiectul de buget pentru anul 2014.
 
Ponta a făcut apel la aleşi să voteze bugetul pe 2014, pentru cei 20 milioane români care aşteaptă creşterea pensiilor şi sprijinul pentru viaţa lor de zi cu zi. 
 
Obiectivul principal al Guvernului pentru anul 2014 este ca fiecare cetăţean să simtă creşterea economică, spune premierul Victor Ponta.
 
Şeful Guvernului a anunţat că bugetul pe 2014 are ca priorităţi Agricultura, spijinirea categoriilor speciale şi achitarea drepturilor salariale obţinute în instanţă în urma tăierilor ilegale ale guvernului Boc. 
 
De asemenea, păstrarea cotei unice şi reducerea CAS-ului cu 5% sunt alte ţinte pentru anul viitor.


Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

- indexarea tuturor pensiilor cu 3,76%, un procent superior inflaţiei
 
- creşterea salariului minim de la 800 la 850 de lei până la 1 iulie şi pe urmă va ajunge la 900 de lei, o măsură care va influenţa pozitiv veniturile a peste 900.000 angajaţi 
 
- venitul minim garantat creşte cu 5%
 
- vor fi plătite subvenţiile în agricultură
 
- pentru medicii rezidenţi, profesorii debutanţi sunt prevăzute în buget creşteri substanţiale 
 
- cota unică se păstrează

- în ce priveşte zona economică, bugetul pe 2014 prevede păstrarea cotei unice, creşterea garanţiiilor pentru IMM-uri şi ajutoare de stat, pentru crearea de locuri de muncă, cofinanţarea tuturor fondurilor europene
 
- vom păstra TVA redus la pâîne şi, de asemenea, avem posibilitatea ca în cursul anului 2014 să decim la propunerea Guvernului ce anume din produsele agroalimentare să beneficieze de reducerea TVA-ului

Discuţiile vor continua timp de o oră şi jumătate cu o dezbatere generală, după care vor fi analizate amendamentele. 

 
Premierul Victor Ponta a comentat luni seară anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.
 
Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.
 
Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

CE PREVEDE ACORDUL CU FMI - angajamentele Guvernului în luna noiembrie
- creşterea bazei de impozitare (introducerea taxei pentru construcţii speciale 1,5% - au dat OUG de modificare a Codului Fiscal)
- majorarea salariului minim pe economie de 800 de lei la 900 de la 1 ianuarie şi la 950 lei de la 1 iulie
- deficit bugetar de 2,2%
- listări la bursa - 15% din Hidroelecrica şi pachet majoritar din Electrica (ambele erau programate în prima parte a anului 2014)
- restructurarea agresivă a CFR Marfă, dar şi restructurarea sistemului bugetar prin neînlocuirea angajaţilor care părăsesc sistemul
- o listă de proiecte mari pe infrastructură, prioritare

×
Subiecte în articol: Victor Ponta buget buget2014
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close