Antena 3 CNN Politică România stă bine în faţa crizei. "Avem cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE", spune Băsescu

România stă bine în faţa crizei. "Avem cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE", spune Băsescu

România stă bine în faţa crizei. "Avem cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE", spune Băsescu
de O.P.    |    01 Feb 2012   •   06:07

România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor dintre toate statele Uniunii Europene, susţine preşedintele Traian Băsescu. Dacă ar fi luată în calcul şi datoria publică, şi cea privată - adică aproap 98 de miliarde de euro - ar însemna că fiecare român este dator câte 4.570 de euro. 

"Apropo de datorii, vreau să ştie românii cum stăm din punctul de vedere al datoriilor noastre. România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a precizat că se referă atât la datoria privată, cât şi la cea publică.

"România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE - vorbesc de datoria publică şi datoria privată, dar statul nu plăteşte decât datoria publică. Totalul datorat de România e de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datoria publică. Restul e datorie privată, datorii ale firmelor, ale cetăţenilor, conturile nerezidenţilor care se afă în România", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că sistemul bancar românesc este solid şi că, dacă nu se produce o prăbuşire a unei bănci, "statul nu are nicio treabă cu datoria privată".

"Putem considera că avem de plătit doar 22 de miliarde, dar în calculele europene se consideră toată datoria. Calculul e făcut pe total datorie", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că românii au fiecare, în "spatele" lor, 4570 de euro datorie, incluzând şi datoria privată.


×
Subiecte în articol: criza economica datorie publica
Parteneri
Explozie puternică la Dedeman Botoșani. Sunt cel puțin 13 victime
x close