Antena 3 CNN Politică Sorin Oprescu a dezvelit statuia Împăratului Traian de la Muzeul Naţional de Istorie a României

Sorin Oprescu a dezvelit statuia Împăratului Traian de la Muzeul Naţional de Istorie a României

Sorin Oprescu a dezvelit statuia Împăratului Traian de la Muzeul Naţional de Istorie a României
Sursa foto: Foto: INTACT Images
29 Apr 2012   •   17:16

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dezvelit duminică statuia Împăratului Traian amplasată pe scările Muzeului Naţional de Istorie a României, după mai mulţi ani de la începerea acestui proiect.
   
Oprescu a spus că a durat atât de mult până când statuia a fost dezvelită pentru că au fost discuţii în legătură cu locul pe care a fost amplasată statuia, 'unii au spus mai sus, unii că trebuia mai jos', dar până la urmă s-a găsit poziţia optimă.
   
'E pentru prima dată când o statuie apare într-o formulă din asta urbanistică (n.r.- pe scările din faţa unei clădiri), mai deosebită. Uitându-vă şi la alte capitale o să vedeţi că respectă şi dimensiunile şi intră într-un peisaj urban normal', a afirmat Oprescu, după dezvelirea statuii.
   
El a adăugat că s-a preocupat de la începutul mandatului său de primar general de reabilitarea Centrului vechi istoric al Bucureştiului  şi de creşterea atractivităţii şi a potenţialului turistic al acestei zone.
   
'După ce am câştigat împreună cu colegii mei bătălia cu infrastructura străzilor din zonă a început să ne preocupe elementul cultural arhitectural. Prezentarea simbolică a Împăratului Traian cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o este o împlinire a proiectului pe care l-am început în urmă cu doi ani dinspre Piaţa Romei. Alte elemente vor împodobi această zonă a Bucureştiului', a menţionat Oprescu.
   
Statuia Împăratului Traian a fost realizată de sculptorul Vasile Gorduz şi-l reprezintă pe Traian nud ţinând în braţe o lupoaică cu elemente ale simbolicii lupului dacic.
   
Oprescu a mai anunţat că următorul bust dezvelit de el va fi cel al actorului Gheorghe Dinică 'în faţa teatrului pe care l-a iubit şi l-a respectat'.
   
În timpul evenimentului de la Muzeul Naţional de Istorie a României, unei eleve, participante la acţiune, i s-a făcut rău din cauza căldurii şi a aglomeraţiei şi a căzut pe scările muzeului.
   
Sorin Oprescu s-a dus să vadă despre ce este vorba, a cerut să i se dea fetei apă şi ceva dulce. Fata şi-a revenit şi a fost dusă în clădirea muzeului pentru acordarea de îngrijiri. Potrivit lui Oprescu, fata a suferit o lipotimie.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu statuie monument
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close