Antena 3 CNN Actualitate ASPA: Am putea scăpa de câinii vagabonzi într-un an şi jumătate

ASPA: Am putea scăpa de câinii vagabonzi într-un an şi jumătate

ASPA: Am putea scăpa de câinii vagabonzi într-un an şi jumătate
Sursa foto: Foto: strays.in
de M.Z.    |    06 Sep 2013   •   20:19
Câinii vagabonzi din Bucureşti ar putea fi adunaţi în 12-18 luni, dacă în urma referendumului se va opta pentru eutanasiere, a declarat, vineri, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA, precizând că, până la vot, maidanezii potenţial agresivi vor fi eutanasiaţi. 
 
"Calculele arată că, în cazul în care cetăţenii ar opta pentru eutanasiere, am putea să adunăm toţi câinii în 12-18 luni", a spus Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), potrivit Mediafax
 
Întrebat cum se va face diferenţa între un câine agresiv şi alţi câini adunaţi de pe străzi, Băncescu a spus că în special câinii care stau în haite sunt consideraţi agresivi, aceştia urmând să fie, cu prioritate, eutanasiaţi.
 
Acesta a adăugat că, în prezent, eutanasierea câinilor adunaţi de pe străzi este făcută "pe propria răspundere", neexistând cadrul legislativ necesar pentru susţinerea acestei acţiuni.
 
"Nu există nicio lege care să ne sprijine cu privire la eutanasiere. O facem pe propria răspundere. O să urmeze plângeri penale, însă sper că până atunci să se modifice cadrul legal", a mai spus Răzvan Băncescu. 
 
Municipalitatea va organiza pe 6 octombrie referendum local, bucureştenii fiind chemaţi să se pronunţe prin "da" sau "nu" la următoare întrebare: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?".
 
În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân. 
 
Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a venit după ce un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi în apropierea Parcului Tei din sectorul 2.
 
Onţanu, după ce un copil a fost sfâşiat de maidanezi: Primăria sectorului 2 nu are atribuţii în strângerea câinilor vagabonzi. 
Citeşte şi Replica unui "iubitor de animale", către un om atacat de maidanezi: "Ce să îţi fac dacă ai burta mare şi nu poţi să FUGI"

Două legi aflate acum în vigoare tratează în mod contrar subiectul eutanasierii câinilor fără stăpân, unul dintre aceste acte normative permiţând eutanasierea, iar celălalt interzicând această măsură, prevederile urmând să fie corelate de la 1 februarie 2014, când ambele vor permite eutanasierea.
 
Încă din 2001, OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân permite eutanasierea acestora, după ce sunt capturaţi şi după un termen de şapte zile în care pot fi revendicaţi sau adoptaţi.
 
Pe de altă parte, Legea 205/2004 pentru protecţia animalelor prevede, din ianuarie 2008, că "este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Iniţiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul în octombrie 2007.
 
Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificată prin legea de aplicare a noului Cod penal, permiţând din nou eutanasierea în condiţiile OUG 155. Această prevedere se va aplica însă, aşa cum e prevăzut în lege, abia din 1 februarie 2014. 

 

×
Subiecte în articol: caini maidanezi copil ucis de caini
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close