Antena 3 CNN Actualitate Două monede dacice din aur, recuperate la Dublin şi repatriate joi în România

Două monede dacice din aur, recuperate la Dublin şi repatriate joi în România

Două monede dacice din aur, recuperate la Dublin şi repatriate joi în România
26 Iul 2012   •   11:37

Două monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi vor fi repatriate joi în România, informează Mediafax. Monedele vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.
   
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, miercuri, cele două  monede din aur de tip Koson (43-42BC), prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Republica Irlanda, informează, joi, Ministerul Public.
   
Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitaţie publică ce a avut loc în 18 februarie 2011, organizată de o casă de licitaţii din Dublin.
   
Indisponibilizarea monedelor a declanşat un proces judiciar complex şi de durată ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.
   
Ataşatul de Afaceri Interne al Ambasadei României la Dublin a monitorizat permanent dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către instanţele irlandeze până în 25 iulie 2011, când instanţa a dispus restituirea monedelor statului român, acestea urmând a fi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României.
   
Cele două monede recuperate fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti - Kosen.
   
Artefactele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judeţul Hunedoara, clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO, a precizat Ministerul Public.
   




×
Subiecte în articol: Dublin
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close