Antena 3 CNN Actualitate Evoluția prețurilor din peste 600 de magazine, monitorizată de Consiliul Concurenţei

Evoluția prețurilor din peste 600 de magazine, monitorizată de Consiliul Concurenţei

Evoluția prețurilor din peste 600 de magazine, monitorizată de Consiliul Concurenţei
06 Mai 2015   •   18:33

Consiliul Concurenţei recomandă scăderea preţurilor cu cel puţin 12% odată cu reducerea TVA la alimentele de bază de la 1 iunie. Atât Consiliul cât şi Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Agriculturii vor verifica în permanenţă modul în care hypermarketurile stabilesc preţurile până atunci, ca să nu existe creşteri nejustificate.

Consiliul Concurenţei a comunicat hypermarketurilor că pot să scadă preţurile cu minim 12%, ca urmare a reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%. Instituţia a anunţat că va monitoriza preţurile practicate de retaileri, atât în perioada anterioară scăderii TVA cât şi după 1 iunie.

În acest sens, Consilul Concurenţei va solicita retailerilor informaţii retroactive privind preţurile practicate. (...) Consiliul are în vedere monitorizarea unui număr semnificativ de magazine, aproximativ 600, alese în mod aleator.

De monitorizarea preţurilor se va ocupa şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, dar şi Institutul Naţional de Statistică. Ministerul Agriculturii, la rândul său, a făcut mai multe controale în ultima săptămână, la toate marile magazine. Unele dintre acestea au anunţat fie că vor îngheţa preţurile până la 1 iunie, fie că la începutul lunii viitoare vor afişa atât preţul vechi cât şi cel nou pe etichete.

Controalele în marile magazine au fost cerute de premierul Victor Ponta după ce oamenii s-au plâns că preţurile au fost majorate artificial după ce Guvernul a anunţat reducerea TVA la alimente la 9%.

×
Subiecte în articol: Consiliul Concurentei
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close