Antena 3 CNN Actualitate Modernizarea flotei de avioane a Armatei Române nu se va face prin licitaţie

Modernizarea flotei de avioane a Armatei Române nu se va face prin licitaţie

Modernizarea flotei de avioane a Armatei Române nu se va face prin licitaţie
08 Noi 2008   •   09:54

Cea mai mare achiziţie făcută de Armata Română după 1989 nu se va face prin licitaţie. Teodor Meleşcanu, a confirmat că modernizarea flotei de avioane a Armatei cu avioane multirol, în valoare de 3,5 miliarde de euro, se va face printr-o procedură alternativă, însă mai puţin transparentă: dialogul competitiv cu cei cinci ofertanţi de avioane.
Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu a explicat de ce România nu mai face licitaţie pentru a cumpăra avioanele multirol: ?Atunci când licitezi, factorul determinant este preţul. Cumpărarea unui echipament militar are de fapt două preţuri. Are un preţ de achiziţie, care poate să fie foarte ieftin, dar al doilea, care este şi mai important, este preţul de utilizare care înseamnă cât te costă pe 30 de ani. Ori, o licitaţie în care elementul determinant este preţul ar putea să ne conducă la concluzii greşite?
Teodor Meleşcanu a recunoscut că achiziţia avioanelor multirol nu va fi făcută numai pe criterii economice ci şi politice. El a declarat pentru Evenimentul Zilei că ?într-o decizie foarte importantă pe partea de armament, sunt şi elemente de natură politică. Un criteriu politic va fi foarte clar: de a achiziţiona aceste avioane fie din ţările membre UE, fie NATO.?
Ministrul Apărării consideră că România ar putea fi în orice moment ţinta unui atac terorist. De aceea ţara noastră trebuie să continue alături de celelalte state lupta împotriva terorismului şi să îşi respecte angajamentele internaţionale, iar prezenţa militarilor români în Irak şi în Afganistan face parte din aceste obligaţii.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Teodor Meleşcanu
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close