Antena 3 CNN Actualitate Pericolul din ambalajele alimentelor

Pericolul din ambalajele alimentelor

Pericolul din ambalajele alimentelor
Sursa foto: Foto: observator.ro
31 Mar 2011   •   21:09

Ne fac viaţa mai uşoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de uşor! Ambalajele care protejează mâncarea şi băuturile ne pot face mult rău dacă nu ştim cum să le folosim. La temperaturi ridicate sau la lumină puternică, substanţele periculoase din ambalaje trec în alimente şi băuturi. Iar de aici, direct în sănătatea noastră.

Este vorba de sticle, caserole, cutii de conserve sau PET-uri care ne protejează alimentele, dar le şi pot otrăvi prin compuşii chimici.

"Alimentele sunt foarte agresive cu ambalajele în care sunt puse şi tind să scoată din acestea substanţe uneori periculoase pentru sănătate", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cele mai periculoase sunt recipientele din plastic, cum le spunem generic. În această categorie intră PET-urile, ambalajele din policarbonat (cutii de ketch-up, biberoane, sticle), polistiren (pahare de plastic, cutii de iaurt, ambalaje pentru ouă) sau polipropilenă (cutii de unt, de margarină, de iaurt, biberoane). Adică sticle de suc, caserole de unică folosinţă sau cutii de iaurt. Ele conţin ftalaţi şi Bisfenol A, care pot provoca dereglări hormonale sau chiar cancer.

Oricât v-ar fi de sete, nu beţi niciodată dintr-o sticlă pe care aţi lăsat-o în maşină, la soare. Lumina şi căldura fac ca lichidul din interior să extragă substanţele toxice din ambalaj.

La fel de periculos este şi aluminiul. Îl găsim în cutiile de lapte pasteurizat sau în foliile folosite la prepararea alimentelor la cuptor. Temperaturile ridicate fac ca ionii de aluminiu să treacă în mâncare. Dozele mari de aluminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.

Înainte de a ajunge pe piaţă, orice ambalaj este testat în laborator. Aici, recipientele sunt ţinute în contact cu substanţe cu proprietăţi asemănătoare alimentelor. Dacă după zece zile aceste substanţe nu se modifică, atunci ambalajul este autorizat.

Specialiştii spun însă că nici ambalajele autorizate nu sunt sută la sută sigure. Lumina, căldura, presiunea sau umiditatea favorizează migrarea compuşilor toxici din ambalaje în mâncare. Şi niciodată nu poţi şti prin ce a trecut produsul până să ajungă la tine în frigider.

"Atât în procesul de fabricaţie cât şi pe parcursul depozitării, în contact cu produsul alimentar, se pot produce migrări de componenţi", explică Mariana Ionescu, şeful laboratorului pentru testarea ambalajelor.

Cele mai sigure ambalaje rămân cele din sticlă sau hârtie.

×
Subiecte în articol: alimente aluminiu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close