Antena 3 CNN Actualitate Procurorul general Tiberiu Niţu: Nu avem, în acest moment, cauzele producerii accidentului

Procurorul general Tiberiu Niţu: Nu avem, în acest moment, cauzele producerii accidentului

Procurorul general Tiberiu Niţu: Nu avem, în acest moment, cauzele producerii accidentului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    17 Dec 2014   •   13:36

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD.

"Nu avem, în acest moment, cauzele producerii accidentului. Tocmai asta încearcă ancheta să elucideze. (…) Ancheta este în curs de desfăşurare. Din ultimele date pe care le am de la colegii noştri, au dispus începerea urmăririi penale şi cu privire la fapta de ucidere din culpă, şi activităţile se desfăşoară conform programării pe care şi-au făcut-o", a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general al României a adăugat că în cazul oricărui accident urmat de decesul unor persoane este investigată o posibilă faptă de ucidere din culpă, dar sunt situaţii când se stabileşte că decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei "împrejurări fortuite".

"În general, în orice accident în urma căruia decedează o persoană sau mai multe persoane există o presupunere rezonabilă că în antecedenţa cauzală a oricărui deces există o faptă umana şi atunci, pentru acest motiv, se investighează o posibilă faptă de ucidere din culpă. Dacă ulterior se stabileşte că moartea persoanelor nu s-a datorat unei fapte umane, nu va fi trasă la răspundere nicio persoană. Există situaţii de împrejurări fortuite care generează decesul astfel încât nu atrag răspunderea penală a vreunei persoane", a mai spus Niţu.

Vă amintim că procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au început urmărirea penală in rem și pentru ucidere din culpă în cazul elicopterului SMURD prăbușit luni în Lacul Siutghiol din județul Constanța.

Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii, luni, în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, a elicopterului SMURD, de tip EC 135, cu care se întorceau dintr-o misiune aeromedicală, după ce au transportat un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.

Citeşte şi:

Sinteza Zilei: Raed Arafat, declaraţii EXCLUSIVE despre operaţiunea de salvare a echipajului SMURD PRĂBUŞIT în Lacul Siutghiol

GREŞELILE care au îngheţat orice speranţă de salvare. Unde s-au împotmolit salvatorii

Ce spune ROMATSA despre elicopterul prăbuşit: "Condiţiile meteo erau bune, iar vizibilitatea de peste 6 km"

×
Subiecte în articol: accident aviatic SMURD Tiberiu Niţu
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close