Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat: Spitalele din România opun rezistenţă la schimbare

Raed Arafat: Spitalele din România opun rezistenţă la schimbare

Raed Arafat: Spitalele din România opun rezistenţă la schimbare
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Aug 2013   •   19:30
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a explicat, în cadrul "Ediţiei de Weekend", la Antena 3, că spitalele din România sunt obişnuite să funcţioneze într-un mod anume şi orice tentativă de schimbare a acestui mod este întâmpinat cu rezistenţă. 
 
Arafat a făcut referire la sistemul de donare de organe şi cum poate fi folosit pe viitor. "Sunt mai mulţi paşi care s-au făcut, unul este înregistrarea ca donator, inclusiv la notar. Asta este deja finalizat şi bănuiesc că notarii o să înceapă în curând să populeze o bază de date. Notarii doar completează. Când ajunge un accidentat sau un donator de organe, datele persoanei se comunică la un centru iar la centrul operativ, unde este cineva 24/24, această persoană poate să verifice dacă respectivul pacient apare în baza de date. În momentul în care persoana este notată în acest registru, nu o poate şterge nimeni. Este voinţa persoanei", a explicat Arafat. 
 
Oficialul a explicat că acest demers nu trebuie confundat cu acordul prezumat: "Aici este acordul exprimat. Aici persoana merge la notar şi spune că vrea să fie donator. Există un document la notar care se completează. Dar persoana spune exact ce doreşte. Că vrea să fie donator, că nu vrea să doneze cordul, dar restul. Şi aşa mai departe. Şi din ce ştiu eu, această procedură ar trebui să fie GRATUITĂ."
 
Conform oficialului, această procedură ar trebui să fie demarată peste o săptămână, maxim două.
 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close