Antena 3 CNN Actualitate Răpirea jurnaliştilor în Irak, 10 ani de mister. Adevărul va fi cunoscut abia peste 40 de ani, când informaţiile vor fi desecretizate

Răpirea jurnaliştilor în Irak, 10 ani de mister. Adevărul va fi cunoscut abia peste 40 de ani, când informaţiile vor fi desecretizate

Răpirea jurnaliştilor în Irak, 10 ani de mister. Adevărul va fi cunoscut abia peste 40 de ani, când informaţiile vor fi desecretizate
de S.T.    |    29 Mar 2015   •   15:29
Se împlinesc 10 ani de la răpirea jurnaliştilor în Irak, cazul care i-a ţinut pe români cu sufletul la gură. Zece ani de mister în care multe dintre întrebări au rămas fără răspuns. Statul român a plătit o răscumpărare substanţială pentru a-i aduce înapoi pe ziariştii răpiţi, însă, oficial, acest lucru n-a fost niciodată confirmat.

S-a vorbit despre treisprezece milioane de euro care ar fi plecat din conturile Executivului, cu ştiinţa preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, însă nu toţi ar fi ajuns la răpitori. Adevărul, însă, va fi cunoscut de abia peste alţi 40 de ani, când informaţiile vor fi desecretizate.

Dezvăluiri după 10 ani de la răpirea jurnaliştilor. Apar noi informaţii care-l implică pe Traian Băsescu

Între timp, în urmă cu două zile, Omar Hayssam a fost condamnat, definitiv, la 23 de ani şi 4 luni de închisoare, în trei dosare printre care şi răpirea din Irak.

28 martie 2005. Totul a început cu un mesaj primit pe un telefon mobil în redacţia unui post de televiziune. Marie Jeanne Ion a reuşit să trimită un sms în care anunţa că ea şi ceilalţi colegi, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanessian, au fost răpiţi.

Jurnaliştii români au fost răpiţi pe o şosea din Irak. Ameninţaţi cu arma, închişi în portbagaj şi scoşi în viteză din Bagdad, au fost duşi într-o casă părăsită, în mijlocul pustietăţii. Alături de ei şi ghidul lor. Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană şi un apropiat al lui Omar Hayssam.

Între timp, în România s-a dat alarma. Pe 29 martie 2005, la doar 24 de ore de la răpire, Guvernul a format o celulă de criză, iar Traian Băsescu a anunţat răpirea jurnaliştilor. Românii au numărat orele de teroare şi au ieşit în stradă în semn de solidaritate. În aceeaşi zi, omul de afaceri sirian, Omar Hayssam, a anunţat că ar fi fost contactat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru fiecare ostatic.

Pe 30 martie 2005, postul arab Al Jazeera a difuzat primele imagini cu jurnaliştii. Pusă la zid, cu arma la cap, Marie Jeanne a transmis lumii mesajul teroriştilor.

Două zile mai târziu, preşedintele României a anunţat că a intrat pe fir cu teroriştii. Chiar şi Al Jazeera ar fi intervenit, pentru prima oară în istorie, şi a cerut eliberarea jurnaliştilor români. Omar Hayssam a fost primit din nou de Traian Băsescu, iar fratele lui a ajuns în Irak unde a luat legătura cu răpitorii. Aceştia nu au cedat presiunilor, iar în ţară Omar Hayssam a fost reţinut pentru o presupusă implicare în răpire.

La aproape o lună de la răpire, pe 26 aprilie 2005, teroriştii l-au îmbracat pe Sorin Mişcoci în cămaşa morţii, iar România se pregătea pentru ce e mai rău.

După o criză internaţională şi o mobilizare fără precedent, cei trei jurnalişti români au fost eliberaţi şi au ajuns acasă pe 23 mai 2005. Au urmat dezbateri nesfârşite, controverse şi scandaluri. Mohammad Munaf, captiv şi el alături de români, ar fi fost implicat în răpire! La fel şi Omar Hayssam, care ar fi pus totul la cale. Între timp, acesta a fugit din ţară.

Omar Hayssam a fost adus în ţară şi condamnat defintiv la 23 de ani de închisoare pentru trei dosare printre care şi răpirea jurnaliştilor.

×
Subiecte în articol: jurnalisti Irak Omar Hayssam
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close