Antena 3 CNN Actualitate Sentinţă în cazul "Mită pentru Fătuloiu". Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat la şase ani închisoare

Sentinţă în cazul "Mită pentru Fătuloiu". Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat la şase ani închisoare

Sentinţă în cazul "Mită pentru Fătuloiu". Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat la şase ani închisoare
Sursa foto: Foto: financiarul.com
de M.Z.    |    12 Oct 2012   •   15:00

Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat vineri, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare plus un an spor de pedeapsă, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu, informează Agerpres.

Cei trei complici ai lui Chelu au primit următoarele pedepse: Ştefan Badea - patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu - doi ani de închisoare cu suspendare şi Antonel Bunu - şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a menţinut sechestrul asigurător asupra banilor folosiţi de cei patru pentru mituirea lui Dan Fătuloiu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cătălin Chelu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată în decembrie 2010, pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, oameni de afaceri apropiaţi ai lui Chelu, au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Procurorii susţin că, în perioada august - 12 noiembrie 2010, Chelu a promis chestorului şef de poliţie Dan Fătuloiu suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv, să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către omul de afaceri şi persoanele apropiate acestuia.

Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune, în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Procurorii DNA menţionează că la data de 12 noiembrie 2010 Cătălin Chelu a modificat promisiunea iniţială, avansată prin intermediul complicilor săi şi i-a oferit lui Fătuloiu suma de 50.000 euro şi foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care omul de afaceri urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

"Cu ocazia aceleaşi întâlniri din data de 12 noiembrie, Cătălin Chelu a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Dan Valentin Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în MAI, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale", potrivit DNA.

Pe 19 noiembrie 2010, Cătălin Chelu i-a remis lui Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de peste 212.000 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, mai arată DNA.

"Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea şi Constantinescu. În vederea confiscării speciale a sumei de peste 212.000 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărare a influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu", mai susţine sursa citată.

Pe 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru pentru 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi din arest.




×
Subiecte în articol: Catalin Chelu inchisoare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close