Antena 3 CNN Actualitate Situaţie DRAMATICĂ în Teleorman: Zeci de persoane au fost EVACUATE

Situaţie DRAMATICĂ în Teleorman: Zeci de persoane au fost EVACUATE

Situaţie DRAMATICĂ în Teleorman: Zeci de persoane au fost EVACUATE
Sursa foto: Foto: VideoNews
20 Apr 2014   •   11:26
Zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor, ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri.
În ultima perioadă, în judeţul Teleorman precipitaţiile au atins debite de peste 55 de litri pe metrul pătrat, iar cotele mai multor ape s-au apropiat foarte mult de maximele istorice înregistrate în anul 2005.
În urma revărsării apelor, dar şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Balaci, Dobroteşti, Siliştea-Gumeşti, unde apa a intrat în sute de gospodării din mai multe sate şi afectează peste 1.600 de hectare de terenuri arabile, fâneţe şi păduri, fiind nevoie ca zeci de persoane şi sute de animale să fie evacuate. 
Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, duminică dimineaţă, ofiţerii şi subofiţerii care au intervenit cu bărci pneumatice salvaseră din calea apelor şase persoane, între care trei copii, şi evacuaseră alţi 43 de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile inundate şi să plece la rude. 
De asemenea, în urma inundaţiilor 34 de persoane sunt izolate în comuna Beuca, satul Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită dar şi din cauza inundaţiilor provocate de scurgerile de pe versanţi. În localităţile inundate peste 700 de animale au fost scoase din curţile şi anexele inundate şi duse în alte gospodării. 
Bilanţul ISU Teleorman arată că duminică dimineaţă în comunele afectate sunt inundate 39 de case, 102 anexe gospodăreşti, 308 curţi şi o bază sportivă. Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de terenuri, fiind inundate 757 hectare de terenuri arabile, 625 hectare de păşuni şi fâneţe şi 232 hectare de pădure. Viiturile au colmatat peste 200 de fântâni şi au afectat 32 de podeţe şi aproape opt kilometri de drumuri. 
Cele mai întinse suprafeţe de terenuri au fost inundate în comunele Tătărăştii de Sus şi Tătărăştii de Jos, ca urmare a revărsării apelor râului Teleorman. Cele mai multe curţi au fost inundate în comuna Ciolăneşti, unde râul Câinelui s-a revărsat într-o zonă neîndiguită. 
La nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor se menţin activate centrele operative cu activitate temporară, au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum şi persoanele cu responsabilităţi în activitatea de evacuare. 
La ora transmiterii acestei ştiri, zeci de ofiţeri şi subofiţeri ISU Teleorman, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti acţionează în teren în zonele cu situaţii de urgenţă. 
Sâmbătă noapte, ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administraţia Naţională "Apele Române", prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.
 

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close