Antena 3 CNN Actualitate Sportul, mijloc de propagandă în timpul regimului comunist

Sportul, mijloc de propagandă în timpul regimului comunist

Sportul, mijloc de propagandă în timpul regimului comunist
30 Dec 2014   •   22:52

Dorinţa lui Ceauşescu de a fi văzut ca un lider politic important, cu influenţă pe scena internaţională, l-a determinat să aibă constant accese de frondă faţă de politica Moscovei. Aşa s-a întâmplat şi în 1984 când, în ciuda boicotului URSS şi a celorlate state comuniste din estul Europei, România a participat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, spre furia Moscovei.

Uniunea Sovietică a cerut tuturor ţărilor comuniste să nu participe la Jocurile Olimpice din America, în 1984. 14 ţări din estul europei, cărora li s-a alăturata şi Cuba, au răspuns chemării Moscovei şi au boicotat competiţia. Au fost trei excepţii: România, China şi Iugoslavia.

Americanii au trimis delegaţi speciali pentru a-i convinge pe chinezi şi pe români să participe la Olimpiadă. După zile bune de discuţii purtate cu oficialii de la Bucureşti, aceştia şi-au dat acordul de principiu ca sportivii români să participe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Însă au avut unele cerinţe financiare.

Astfel, Comitetul de Organizare de la Los Angeles şi cel International erau nevoite să plătească 120.000 de dolari care să acopere costurile delegaţiei României. Chiar dacă şi-au dat seama că decizia României va stârni mânia Moscovei, americanii erau bucuroşi să plătească oricât doar pentru a sfida URSS.

În 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, România a reuşit să câştige 20 de medalii de aur şi un loc 2 în clsamentul neoficial pe medalii, după Statele Unite ale Americii.

În total, sportivii români au câştigat 53 de medalii.




×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close