Antena 3 CNN Actualitate Supraomul Vasile Adamescu, decorat de Băsescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler

Supraomul Vasile Adamescu, decorat de Băsescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler

Supraomul Vasile Adamescu, decorat de Băsescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler
Sursa foto: Foto captura Antena 3
31 Ian 2013   •   16:52

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat joi, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler pe profesorul Vasile Adamescu de la Liceul de Nevăzători din Cluj-Napoca, care a rămas surdo-mut şi fără vedere de la vârsta de doi ani, informează Mediafax.
   
Decoraţia i-a fost conferită "în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru profesionalismul şi dăruirea de care a dat dovadă, la catedra Liceului de Nevăzători din Cluj-Napoca, ajutând mai multe generaţii de persoane cu dizabilităţi să îşi făurească o carieră în cadrul societăţii", precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cu o voinţă de fier şi o tehnică revoluţionară, Vasile Adamescu a învăţat să vorbească, deşi demutizarea unui om surd şi orb e considerată un miracol. Povestea supraomului Vasile Adamescu a fost prezentată de Carmen Avram, la Antena 3, într-o ediţie "În premieră", în martie 2011.

Profesorul Vasile Adamescu şi-a lansa în urmă cu două săptămâni, la Cluj-Napoca, volumul autobiografic "Înfruntând viaţa", primul din România scris de o persoană cu surdo-cecitate.
   
Vasile Adamescu a declarat, la lansarea desfăşurată la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj, că speră ca volumul "Înfruntând viaţa" să îi motiveze pe cei care îşi pierd unul dintre simţuri în timpul vieţii şi să îi facă să meargă mai departe.
   
"Mă bucur că am reuşit să scriu această carte, Înfruntând viaţa, din care cititorii îmi pot afla viaţa, munca mea, zbaterile mele. Prin această carte sper să-i motivez pe cei care îşi pierd unul dintre simţuri în timpul vieţii şi să îi fac să meargă mai departe. De zece ani lucrez la această carte, scrisă în alfabetul Braille, după care a fost transcrisă pe calculator şi tipărită pentru publicul larg. Este şi un omagiu adus profesorilor mei şi am căutat să îmi amintesc fiecare amănunt, fiecare trăire, pentru ca fiecare să înţeleagă prin ce am trecut", a spus Adamescu.
   
El a adăugat că "Înfruntând viaţa" este la primul volum şi cuprinde amănunte legate de perioada de după vârsta de doi ani, când a rămas fără vedere şi fără auz, cum a învăţat să vorbească, cum a învăţat să scrie şi să citească, până la momentul intrării la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB).
   
"Cel de-al doilea volum va cuprinde informaţii despre perioada studenţiei, absolvirea Şcolii Populare de Arte, cei 27 de ani de profesorat la Liceul de Nevăzători", a spus autorul, în vârstă de 68 de ani.
   
Adamescu comunică cu cei din jur ajutându-se de un sistem tactil, prin intermediul căruia i se scriu în palmă litere şi cuvinte, iar astfel poate conversa şi poate înţelege ce îi transmite un interlocutor.
   
Prof. univ. dr. Vasile Preda, de la Catedra de Psihopedagogie Specială a UBB, a declarat, la lansare, că "Înfruntând viaţa" este "prima carte din România scrisă de o persoană cu surdo-cecitate".
   
Volumul va fi lansat şi în limba engleză, urmând să fie distribuit în SUA.
   
Cu o voinţă de fier şi o tehnică revoluţionară, Vasile Adamescu a învăţat să vorbească, deşi demutizarea unui om surd şi orb e considerată un miracol. Povestea supraomului Vasila Adamescu a fost prezentată de Carmen Avram, la Antena 3, într-o ediţie "În premieră", în martie 2011.



×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close