Antena 3 CNN Campanii Romania la vot TOTUL despre alegerile prezidenţiale: cine, cum şi unde votează!

TOTUL despre alegerile prezidenţiale: cine, cum şi unde votează!

TOTUL despre alegerile prezidenţiale: cine, cum şi unde votează!
de M.C.    |    05 Oct 2014   •   15:06

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pe 2 noiembrie, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă sunt 18.313.698 cetăţeni cu drept de vot în primul tur de scrutin şi 18.321.512 la turul al doilea, cetăţeni români cu vârsta de 18 ani împlinită până la data votului.

În ţară vor fi organizate 18.550 de secţii de vot, iar în străinătate vor funcţiona 294 de secţii de votare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pentru cele 294 de secţii din străinătate a fost estimat un necesar de 600.000 de buletine de vot.

Regia Autonomă Monitorul Oficial va tipări în total 20.745.068 de buletine de vot şi vor fi realizate 94.220 de ştampile cu inscripţia "VOTAT".

Conform Legii 370/2004, privind alegerea Preşedintelui României, românii aflaţi în ţară pot vota folosind cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, sau carnetul de serviciu militar.

Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, care se află în ţară, pot vota în baza paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic, paşaportului simplu temporar.

Cetăţenii români care domiciliază în străinătate şi care se află în străinătate în ziua votării, pot vota folosind titlul de călătorie.
Alegătorii netransportabili, din motive de boală sau invaliditate, din ţară, pot vota folosind urna specială, în condiţiile în care cererea scrisă a acestora este aprobată de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. Cererea trebuie însoţită de documente care să ateste că persoana este netransportabilă.


Urna specială

Urna specială poate fi transportată doar de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, numai în raza teritorială arondată respectivei secţii.

Persoanele care execută pedepse privative de libertate, care sunt reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi care nu şi-au pierdut drepturile electorale, îşi pot exercita votul, cu un act de identitate valabil, în urma unei cereri scrise depusă la directorul penitenciarului sau al locului de deţinere.

Dacă există mai mult de 400 de solicitări în acest sens, acestea pot fi depus cel mai târziu în preziua votării, până la ora 20.00, la mai multe secţii de votare din localitatea unde se află penitenciarul. La fel se procedează şi cu cererile persoanelor aflate în arest la domiciuliu.


Voturile nule
Vor fi considerate nule buletinele de vot care nu au ştampila de control a secţiei de votare, buletinele care au alt model decât cel legal, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila "VOTAT", buletinele în care ştampila "VOTAT" a fost aplicată în mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Votul va fi considerat valabil exprimat în cazul în care opţiunea alegătorului este evidentă, deşi ştampila aplicată depăşeşte limitele patrulaterului, în cazul în care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii, cât şi în cazul în care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater, sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater. De asemenea, votul nu este invalidat de efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot.

Pentru a afla care este secţia de votare la care sunteţi arondaţi, puteţi accesa AICI site-ul pus la dispoziţie de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru alegătorii din străinătate, Ministerul Afacerilor externe pune la dispoziţie un ghid al alegerilor, care poate fi accesat AICI.

×
Subiecte în articol: Alegeri prezidenţiale 2014
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close