Antena 3 CNN Actualitate Victor Ponta, despre acordul de la Minsk: Nu garantează că s-au rezolvat toate problemele în regiune

Victor Ponta, despre acordul de la Minsk: Nu garantează că s-au rezolvat toate problemele în regiune

Victor Ponta, despre acordul de la Minsk: Nu garantează că s-au rezolvat toate problemele în regiune
12 Feb 2015   •   22:53

Acordul de încetare a focului încheiat joi la Minsk este privit cu scepticism de către premierul Victor Ponta. Primul ministru spune că încă mai există îngrijorări cu privire la situaţia din estul Ucrainei şi posibilitatea extinderii conflictului. Şeful Executivului a făcut aceste precizări, în exclusivitate pentru emisiunea Sinteza Zilei, după o serie de întâlniri cu oficialii de la Washington şi cu reprezentanţii unor mari companii americane.

Întrebat dacă există îngrijorări în prezent că evoluţia din regiune ar putea degenera chiar şi după semnarea acordului de la Minsk, premierul Victor Ponta, aflat la Washington, a răspuns că da.
   
"Categoric da şi cred că nimeni nu-şi face iluzii - nici în România, nici la Washington - că ce s-a semnat astăzi este 100% că s-au rezolvat toate problemele în regiune. Să dea Dumnezeu să fie aşa, dar acorduri s-au mai văzut destule şi, după aceea, în realitate lucrurile nu au stat aşa", a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a mai declarat că Statele Unite ale Americii se bazează pe România şi îl consideră drept cel mai de încredere partener din regiune.

Negocierile de la Minsk s-au încheiat, joi, cu un acord de încetare a focului care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Acordul prevede retragerea armamentului greu. Totodată, părţile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era în vigoare în septembrie.

Kievul va relua legăturile economice, plăţile sociale şi serviciile bancare în zonele separatiste, întrerupte anterior ca răspuns la alegerile organizate în republicile autoproclamate.

După organizarea alegerilor locale în regiunile Doneţk şi Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra graniţelor lor cu Rusia. Tranziţia ar putea dura, perioadă necesară unei reforme constituţionale cuprinzătoare în Ucraina.


 

 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Sinteza Zilei Mihai Gâdea
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close