Antena 3 CNN Actualitate Zeci de români, sclavi în Portugalia. Oamenii au fost sechestraţi şi obligaţi să muncească fără să fie plătiţi

Zeci de români, sclavi în Portugalia. Oamenii au fost sechestraţi şi obligaţi să muncească fără să fie plătiţi

Zeci de români, sclavi în Portugalia. Oamenii au fost sechestraţi şi obligaţi să muncească fără să fie plătiţi
Sursa foto: Foto: thejournal.ie
02 Noi 2013   •   16:30

40 de români sunt sechestraţi de o săptămână în Portugalia, unde s-au dus să muncească. Oamenii au fost păcăliţi de un alt român, care le-a luat actele, îi ţine cazaţi claie peste grămadă, precum sclavii şi îi duce cu forţa să muncească, fără să le dea niciun ban. Românii sechestraţi au reuşit să contacteze ambasada şi au cerut ajutor.

Muncitorii români "au acceptat o ofertă de muncă identificată on-line, pentru care angajatorul urma să le încheie contracte de muncă. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar aceştia au fost cazaţi în condiţii improprii şi remuneraţi necorespunzător", se arată într-un comunicat al MAE.

Cazul a fost sesizat de un cetăţean român, care a informat, vineri, Ambasada României la Lisabona.

Reprezentanţii misiunii diplomatice "au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia", precizează sursa citată.

Presa portugheză a relatat că mai mulţi români plecaţi la cules de măsline ar fi fost sechestraţi de angajatorul lor, în zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia că "astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate".

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a iniţiat recent, în colaborare cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, o campanie publică destinată avertizării cetăţenilor români, care doresc să muncească în străinătate, asupra pericolului exploatării prin muncă forţată.

 

×
Subiecte în articol: romani Ministerul de Externe
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close