Antena 3 CNN Politică Guvernarea în aer: Boc anunţă remanierea lui Nica de la Interne. PSD acuză ordinele lui Băsescu

Guvernarea în aer: Boc anunţă remanierea lui Nica de la Interne. PSD acuză ordinele lui Băsescu

Guvernarea în aer: Boc anunţă remanierea lui Nica de la Interne. PSD acuză ordinele lui Băsescu
Sursa foto: Dan Nica
28 Sep 2009   •   10:57

Premierul Emil Boc a anunţat luni dimineaţă că a cerut în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare remanierea ministrului de Interne, Dan Nica. Boc a precizat că PSD are 24 de ore la dispoziţie pentru a face o nouă propunere pentru acest portfoliu în conformitate cu prevederile protocolului de guvernare. În replică, preşedintele PSD, Mircea Geoană l-a acuzat pe Boc că face jocurile Cotroceniului pentru ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în favoarea lui Traian Băsescu, prin numirea lui Vasile Blaga, actual ministru PDL al Dezvoltării, ca interimar. PSD se va reuni astăzi în cadrul Comitetului Executiv Naţional pentru a lua o decizie cu privire la participarea la actul guvernării.

Premierul a explicat şi motivele demiterii lui Nica: ministrul a făcut declaraţii despre fraudarea alegerilor care nu se verifică, iar creşterea criminalităţii pe străzi a condus la amplificarea sentimentului de nesiguranţă al cetăţeanului.

"Am consultat Coaliţia cu privire la remanierea Ministrului de Internelor. În primul rând în programul de guvernare se menţionează ca sarcină creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. Din păcate siguranţa cetăţenilor pe stradă s-a deteriorat grav. Oamenii se simt nesiguri pe stradă. Strada a fost scăpată de sub control, s-au înmulţit infracţiunile de violenţă, jaf şi jaf armat. De aceea avem nevoie de un nou impuls. Avem nevoie de siguranţă, de a câştiga bătălia cu strada şi a reda siguranţa cetăţeanului.Ministrul de Interne a făcut o afirmaţie potrivit căreia cineva încearcă să fraudeze alegerile prezidenţiale prin utilizarea turismului electoral, menţionând că nu mai există niciun autocar de închiriat pentru alegerile prezidenţiale. Am solicitat informaţii oficiale de la Ministrul de Interne şi, din fericire, aceste informaţii nu se pot verifica. Declaraţiile au fost fără niciun fel de acoperire. Aceste afirmaţii pun sub semnul întrebării legalitatea şi legitimitatea scrutinului prezidenţial" a subliniat Emil Boc.

EMIL BOC ANUNŢĂ REMANIEREA MINISTRULUI DE INTERNE, DAN NICA


Geoană: E jocul lui Băsescu

Liderul PSD, Mircea Geoană a ieşit foarte nervos de la şedinţa coaliţiei acuzând PDL că încearcă fraudarea alegerilor la ordinul preşedintelui Traian Băsescu prin instalarea ca interimar a actualului ministru al Dezvoltării, Vasile Blaga în locul lui Nica.
"Aşa cum anticipam, Băsescu a decis să dicteze premierului şi PDL o mutare politică pe care cu toţii o aşteptam în condiţiile scăderii de popularitate şi a încercării de fraudare a alegerilor", a afirmat Geoană.
Preşedintele social-democrat a sugerat că Boc nici nu ar mai aştepta ca PSD să vină cu o nouă numire, premierul propunându-l deja ca interimar pe Blaga.
"Prim-ministrul a propus, azi (luni, n.r.) în coaliţie revocarea viceprim-ministrului PSD şi ministrului de Interne Dan Nica şi înlocuirea, ca interimar, a acestuia, cu domnul Vasile Blaga, exact cu cel care coordonează campania de la PDL şi a domnului Băsescu", a spus Geoană.
În opinia liderului PSD, gestul premierului demonstrează "disperarea lui Băsescu" şi tentativa acestuia de a pune mâna pe pârghiile de putere, în special pe Ministerul Internelor în prag de alegeri prezidenţiale.
Geoană a anunţat că PSD se va reuni astăzi în cadrul Consiliului Executiv Naţional al partidului, pentru a analiza "calm" situaţia creată.
Liderul PSD a luat apărarea lui Nica, subliniind că nu se poate imputa nimic acestuia care şi-a făcut ireproşabil datoria, "în condiţii dificile de constrângere bugetară".

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close