Antena 3 CNN Actualitate Mai multe ONG-uri lansează "11 porunci pentru maghiari": Ungurii, rugaţi să nu se comporte ca hunii

Mai multe ONG-uri lansează "11 porunci pentru maghiari": Ungurii, rugaţi să nu se comporte ca hunii

Mai multe ONG-uri lansează "11 porunci pentru maghiari": Ungurii, rugaţi să nu se comporte ca hunii
Sursa foto: Protocol intre unguri si romi impotriva discriminarii
23 Iul 2009   •   18:12

Mai multe organizaţii neguvernamentale au semnat joi, în cadrul unui protest tacit, un protocol, prin care acestea au reacţionat faţă de conflictele interetnice dintre romi şi unguri, din judeţul Harghita. În ultimele două luni, portivit acestora, maghiarii au incendiat casele romilor, le-au omorât câinii şi caii, în cadrul unor conflicte interetnice care au avut loc în două localităţi din Harghita.

Aproape 50 de persoane s-au adunat în faţa sediului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) şi au protestat tacit timp de o oră faţă de incidentele care au avut loc în ultima perioadă, între romi şi unguri. Reprezentanţii ong-urilor adunate la protest au semnat, în cadrul evenimentului, ?Protocolul celor 11 porunci pentru maghiari?, un document simbolic, prin care aceştia doresc respectarea egalităţii de şanse şi promovarea respectului reciproc. Protestatarii nu au avut pancarte care să ilustreze intenţia manifestării, doar poze alb-negru, aşezate pe trotuarul sediului UDMR.

?În ultimele două luni, în judetul Harghita, au avut loc două conflicte interetnice, în localităţile Sânmartin şi Sâncrăieni. Pentru că romii au fost acuzaţi de maghiari că ar fi furat produse agricole, furaje şi bunuri din gospodariile şi din locuintele lor, ungurii au avariat casele acestora, le-au distrus bunurile, le-au omorât câinii şi caii. Pe 4 iunie 2009, o locuinţă a romilor a fost incendiată, iar în acea zi, romii din Sanmartin şi-au părăsit locuinţele şi au înnoptat în pădure sau în alte sate. Nici acum, cel puţin 50 dintre cei aproximativ 170 de romi din localitate nu au revenit în sat, de teama de a nu fi atacaţi. Ei dorm în pădure sau sub un pod în Miercurea Ciuc de aproape şase saptămâni?, spune pentru Antena3.ro Cezara David, coordonator PR al ONG-ului Romani CRISS, care se ocupă de protecţia drepturilor romilor.

Ea adaugă pentru Antena3.ro că 25 dintre cei 50 de romi sunt copii care au sub 7 ani şi de asemenea, că timp de aproape o lună, cetăţenii de etnie maghiară s-au strâns aproape zilnic, în grupuri de 100-200 de persoane şi s-au deplasat la casele romilor.

Protocolul de joi este simbolic, după cum mai spune Cezara David pentru Antena3.ro şi cuprinde 11 ?porunci? pentru maghiari, care sunt "ironice" la adresa acestora şi care cuprind termene maxime de îndeplinire. Antena3.ro vi le prezintă în continuare.

?1. Şcolarizarea, educaţia copiilor şi a adulţilor ? obligatorie. Fiecare maghiar trebuie să ştie să pronunţe corect româneşte 20 de cuvinte ca: barză, varză, viezure, mânz, brânză. Termen: ieri.

2. Cine nu deţine teren de cel puţin 0,50 de hectare nu are voie să meargă la pădure la Băneasa sau Cernica.

3. Folosirea ştrandurilor Titan, Tineretului, 3 Lighiane, în condiţii igienico-sanitare şi cu slip roşu-alb-verde.

4. Împrejurimile cu gard a porţii echipei de fotbal ungare UJPEST.

5. Igienizarea WC-urilor, pentru fiecare gospodărie.

6. Comportament civilizat de zi cu zi, nu ca hunii. Termen: când se poate.

7. Oprirea furturilor mireselor.

8. Renunţarea imperioasă la mustaţa aia pe care o poartă, pentru că strămoşii noştri romi au patentat acest model de arhitectură facială.

9. În anunţurile de vânzare de imobile să fie inclus avertismentul: atenţie, pericol de incendiu.

10. Ziua de 31 mai ca zi de doliu pentru comemorarea câinilor ucişi cu bestialitate de către maghiari în timpul conflictului.

11. Ne angajăm să respectăm drepturile omului indiferent de etnie.?


Paula Safta, Antena3.ro



×
Subiecte în articol: romi unguri maghiari UDMR protocol paula safta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close