Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Magistrații acuză puteri prea mari pentru SRI

100 de minute: Magistrații acuză puteri prea mari pentru SRI

100 de minute: Magistrații acuză puteri prea mari pentru SRI
Sursa foto: Foto: pixabay.com
14 Mar 2016   •   17:39

Magistrații din România acuză puteri prea mari pentru Serviciul Român de Informații, după Ordonanța de urgență a Guvernului Cioloș în criza interceptărilor.
 
Asociația Magistraților din România (AMR) susține că, prin această soluție, Guvernul dă puteri suplimentare SRI-ului, iar asta înseamnă ”conduce la pierderea tuturor progreselor înregistrate în ultimii 26 ani împotriva concepţiilor şi practicilor unui stat totalitar, cum a fost cel anterior anului 1989, întemeiat pe organe de forţă”.
 
„Custodele interceptărilor şi supravegherilor nu este altcineva, în raport de propunerea legislativă adoptată, decât tot Serviciul Român de Informaţii, printr-un intermediar al său, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, autoritate care nu apare înregistrată/înfiinţată 'la vedere' în niciun act oficial.(...) Dacă Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este o unitate militară secretă, astfel cum au ajuns în spaţiul public informaţiile, în ultimul timp, pornind de la acest aspect, rezultă că acesta funcţionează obligatoriu pe baza principiului subordonării, motiv pentru care suntem îndreptăţiţi să ne întrebăm în ce masura instituţia aleasă poate garanta o independenţă deplină operaţiunilor ce ar trebui să se realizeze potrivit menţiunilor din actul normativ.(...) Mai mult decât atât, atribuirea calităţii de organ de cercetare penală specială Serviciului Român de Informaţii cu toate implicaţiile ce decurg din această calitate, anume posibilitatea de a lua chiar şi măsura reţinerii şi de a deţine spaţii proprii pentru aducerea la îndeplinire a acestei măsuri, în condiţiile în care prevederile art. 209 alin. 1 Cod procedură penală nu fac nicio distincţie între organele de cercetare penală amintite la art. 57 Cod procedură penală, conduce la pierderea tuturor progreselor înregistrate în ultimii 26 ani împotriva concepţiilor şi practicilor unui stat totalitar, cum a fost cel anterior anului 1989, întemeiat pe organe de forţă”, se arată într-un comunicat al AMR.

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o ședință specială, ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close