Antena 3 CNN Actualitate 106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceauşescu, fostul lider comunist al României | Cifrele care dezvăluie adevărul despre cum se trăia în comunism

106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceauşescu, fostul lider comunist al României | Cifrele care dezvăluie adevărul despre cum se trăia în comunism

Ziua de 26 ianuarie avea o cu totul altă semnificație în urmă cu 34 de ani. Astăzi se împlinesc 106 ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu, fostul lider comunist al României.

de Bogdan Borza    |    26 Ian 2024   •   09:29

În această zi, în urmă cu 106, se năștea cel care avea să devină președintele, din 1965 și până la sfârșitul sângeros din ziua de Crăciun a anului 1989.

Oamenii care vin în această zi să-l evoce pe Nicolae Ceaușescu sunt, de la an la an, tot mai puțini, fiind vorba, în general, de persoane la maturitate atunci când a căzut regimul comunist, și care astăzi sunt cu 34 de ani mai în vârstă.

Un lucru este cert: deși în scădere, acești nostalgici sunt ferm convinși că viața, pe vremea comuniștilor, era mai bună iar legile, deși severe, se aplicau pentru toată lumea.

"Trei persoane au venit, de dimineață, la mormântul lui Nicolae Ceaușescu din cimitirul Ghencea. Oamenii au adus pungi cu mâncare pentru pomană, colivă, flori, fotografii cu fostul președinte al României și un drapel pe care l-au pus peste monumentul funerar. Pe parcursul zilei, este de așteptat să vină mai mulți oameni, așa cum se întâmplă de zeci de ani: în această zi, nostalgicii perioadei comuniste se adună aici, pentru a-și aminti cum, după opinia lor, viața oamenilor era mai bună atunci.

De regulă, cei adunați aici recită și poezii în memoria fostului lider comunist. În perioada de până în decembrie '89, 26 ianuarie era o zi importantă, în contextul cultului personalității, cultivat de regimul fostului președinte", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Bogdan Borza.

Cum s-a schimbat românia la 34 de ani după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun, într-o farsă de proces judiciar

În 1989, România avea o populație de 23 de milioane de oameni, dintre care 8,2 milioane de salariați. Cei care își trăiau, pe atunci, maturitatea, își amintesc că se lucra și sâmbăta.

Numărul pensionarilor în ultimul an de comunism în România era de 3,4 milioane.

Românii n-aveau voie să dețină valută în România comunistă. Paritatea de atunci era de 15 lei pentru un dolar. În prezent, această paritate este de 4,5 lei pentru un dolar.

Salariul mediu în vremea lui Ceaușescu era de aproximativ 3.000 de lei sau ceva mai mult de 200 de dolari, la paritatea de atunci. În prezent, acest indicator a ajuns la peste 4.700 de lei sau 1.051 de dolari.

Cifrele arată că puterea de cumpărare a românilor s-a majorat semnificativ față de '89, iar speranța de viață a crescut cu peste șapte ani

Produsul Intern Brut nominal a crescut spectaculos în ultimii 34 de ani: de la 51 de miliarde la 1.913 miliarde de dolari. A crescut și PIB-ul per capita: de la 8.076 dolari pe cap de locuitor în 1989, la 15.077 dolari pe cap de locuitor în prezent.

Adică, aproape dublu.

Deși, evident, sunt mulți factori care trebuie corelați pentru o comparație cât mai precisă între situația de atunci și cea din prezent, este interesant de văzut care era și care este în prezent acoperirea în bunuri a salariului mediu.

Astfel, în Republica Socialistă România cu un salariu mediu se puteau cumpăra 92 de kilograme de carne de porc sau 340 de litri de benzină. E drept, nu prea se găsea, pe atunci, nici carne, nici benzină. În prezent, un salariu mediu acoperă 169 de kilograme de carne de porc sau 710 litri de benzină.

Mai merită notat că în România anului 1989, speranța de viață era de 69 de ani, iar în prezent a crescut la 76,5 ani.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close