Antena 3 CNN Actualitate 12 mineri au murit la Exploatarea Petrila. Băsescu i-a vizitat pe minerii răniţi la spitalul din Petroşani

12 mineri au murit la Exploatarea Petrila. Băsescu i-a vizitat pe minerii răniţi la spitalul din Petroşani

12 mineri au murit la Exploatarea Petrila. Băsescu i-a vizitat pe minerii răniţi la spitalul din Petroşani
15 Noi 2008   •   15:48

O gravă explozie s-a petrecut sâmbătă după-amiază la aproximativ 950 de metri în subteran, exploatarea minieră Petrila. Aceasta a fost urmată apoi de o nouă explozie. În acest accident 12 mineri au murit, iar 13 sunt răniţi şi se află internaţi la spitalul din Petroşani. Preşedintele Traian Băsescu i-a vizitat pe minerii răniţi la spital. Iată filmul evenimentelor de sâmbătă.
Imediat după prima explozie, primarul localităţii, Ilie Păducel, a declarat că opt persoane blocate în subteranul minei au decedat. Alţi opt mineri au fost scoşi din mină şi transportaţi de urgenţă la spitalele din Deva, Petroşani şi Timişoara. Din primele informaţii explozia s-a produs din pricina unei acumulări de gaz metan. Alexandrina Remescu, directorul Spitalului de Urgenţă din Petroşani a declarat că şase dintre răniţi au fost deja supuşi unor intervenţii chirurgicale şi se află la secţia de terapie intensivă a spitalului.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat miniştrilor Economiei, Muncii şi Internelor să sprijine eforturile de salvare a minerilor blocaţi în subteran. El le-a solicitat celor trei miniştri constituirea unui grup de coordonare care să se deplaseze de urgenţă în zonă. Grupul va fi condus de secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Viorel Palaşcă.
Ministrul de Interne, Cristian David, a declarat că o a doua explozie s-a produs în mina Petrila sămbătă seară. Patru mineri salvatori, care coborâseră în subteran pentru a ajuta la salvarea oamenilor blocaţi acolo, au decedat în urma acestei noi deflagraţii, ridicând bilanţul victimelor la 12. Alţi trei salvatori au fost răniţi şi au suferit intoxicaţii, însă nu prezintă arsuri. Alexandrina Remescu a precizat că starea celor trei mineri salvatori răniţi nu este atât de gravă ca a celorlalţi mineri spitalizaţi în cursul după-amiezii. În total, la spitalul din petroşani sunt internaţi 13 mineri răniţi.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns în jurul orei 23.00 la spitalul din Petroşani. El le-a mulţumit medicilor de aici penru modul în care s-au ocupat de răniţi şi nu a făcut declaraţii pentru presă.
Primele imagini surprinse după accidentul de la mina Petrila

Din nefericire, istoria accidentelor miniere din România este una destul de lungă. Zeci de ortaci şi-au pierdut viaţa în subteran şi câteva sute au suferit răni grave. Cele mai periculoase s-au dovedit a fi exploatările din Valea Jiului. Mina Vulcan din Valea Jiului deţine recordul negativ al accidentelor. Aici şi-au pierdut viaţa peste 60 de mineri în urma a trei accidente de lucru produse între 1986 şi 1994.
Unul dintre minerii răniţi în accidentul din mina Petrila


Aproape acelaşi număr de oameni au murit însă într-un singur accident, în vara anului 1995, în cariera Lespezi. O neglijenţă în serviciu, o detonare accidentală a încărcăturilor de dinamită şi 57 de mineri şi-au pierdut viaţa. Valea Jiului face din nou victime în 1996: 10 mineri şi-au pierdut viaţa în urma a două accidente produse la minele Uricani şi Petrila. În 1999 o explozie produsă la Mina Boteni, din judeţul Argeş afăcut trei victime şi alte două persoane au fost rănite. A fost cel mai grav accident care a avut loc la exploatarea argeşeană de la înfiinţarea acesteia.
Miner mort în urma exploziilor din mină

O explozie similară celei de la Lespezi a avut loc în mai 2000 la exploatarea minieră de la Hudeşti din judeţul Botoşani. Şapte lucrători şi-au pierdut viaţa, surprinşi de suflul unei explozii accidentale produse la suprafaţă. Anii 2001 şi 2002 au fost marcaţi din nou de accidentele de la minele din Valea Jiului, respectiv Vulcan şi Petrila: 25 de mineri au murit şi alţi 14 au fost răniţi în urma exploziilor de gaz metan.
Unul dintre cele mai grave accidente în mină s-a produs în 2006 la Anina. Şapte mineri au murit şi alţi cinci au fost răniţi în urma unei puternice explozii în subteran. Deflagraţia a fost provocată de acumularea de gaz metan care s-a aprins de la o scânteie electrică produsă de un scurtcircuit. Vinovaţi au fost găsiţi cei care lucrau acolo, în frunte cu directorul general.
O săptămână mai târziu, la mina Rovinari, un alt miner şi-a pierdut viaţa. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, trebuia să dezasambleze un generator de sudură cu acetilenă. Din cauza presiunii, capacul generatorului a sărit în aer şi l-a lovit pe muncitor.
Sursa foto: Mediafax
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Valea Jiului
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close