Antena 3 CNN Actualitate A murit Ion Caramitru. Actorul avea 79 de ani şi era internat în spitalul Elias din Bucureşti

A murit Ion Caramitru. Actorul avea 79 de ani şi era internat în spitalul Elias din Bucureşti

A murit Ion Caramitru. Actorul cunoscut pentru numeroasele filme în care a jucat, s-a stins din viaţă, astăzi, la vârsta de 79 de ani.

A murit Ion Caramitru. Actorul avea 79 de ani şi era internat în spitalul Elias din Bucureşti
Sursa foto: Hepta | MMA / Vlad Stan
de Alin Tarnovschi    |    05 Sep 2021   •   19:02

Ion Caramitru avea 79 de ani. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR).

Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.

Ion Caramitru a fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București.

A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea, notează Mediafax.

Potrivit unor surse, actorul Ion Caramitru era internat în spitalul Elias din Bucureşti, acelaşi unde, tot astăzi, a murit şi legendarul sportiv român Ivan Patzaichin.

A murit Ion Caramitru. Actorul avea 79 de ani

A murit Ion Caramitru. Actorul era internat în spitalul Elias

Ion Caramitru s-a născut într-o familie de aromâni din București. Despre tatăl său, actorul spune că a stat aproape nouă ani, în trei etape, în închisorea comunistă, sub acuzația de mic burghez, ascunzător de valori, după naționalizare.

Klaus Iohannis, despre Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru: "Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români"

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra - cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare.

Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre, potrivit Wikipedia.

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în Kafka, Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen. (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004).

Irina Margareta Nistor, despre Ion Caramitru: "A făcut enorm de multe lucruri pentru România, iar în Anglia era tratat ca un prinţ"

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: Ion Caramitru Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close