Mii de tineri care nu au reuşit să ia BAC-ul se gândesc să se îndrepte spre medicină iar statul român îi încurajează. Fără prea mult efort, absolvenţii de liceu obţin diploma de asistent medical. Zeci de postliceale sanitare îi primesc cu braţele deschise pe cei care abia au terminat 12 clase.
Chiar dacă problema este cunoscută de ani de zile, legea îi permite chiar şi tânărului care nu ştie prea multă carte să-i îngrijească pe bolnavii din spitale.
Meseria de asistent medical poate fi profesată, chiar şi fără BAC. Diploma este înlocuită de foaia matricolă sau adeverinţa de absolvire a 12 clase.
Anual, sistemul sanitar angajează cel mult 2 mii de asistenţi. Cu toate astea, la finele anului, numărul absolvenţilor este de cinci ori mai mare. Iar la unele şcoli postliceale este bătaie pe locuri.
Şi asta pentru că, legea învăţământului le permite.
Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali, cei care-i acreditează pe absolvenţii şcolilor postliceale sanitare, spun că sunt cu mâinile legate. Practic, orice absolvent al unei şcoli postliceale sanitare poate profesa, oricând, ca asistent medical.
Problema este cunoscută de ani de zile. Soluţie nu s-a găsit,însă până acum.
În România un asistent medical câştigă între 1.000 - 2.500 de lei, în sistemul de sănătate publică şi poate ajunge şi la 4 mii de lei în cel privat.