Antena 3 CNN Actualitate Acces la servicii medicale şi alocaţii de hrană pentru persoanele neasigurate | Propunerile Ministerului Sănătăţii

Acces la servicii medicale şi alocaţii de hrană pentru persoanele neasigurate | Propunerile Ministerului Sănătăţii

Un proiect de Ordonanță de Urgență pus în consultare de către Ministerul Sănătății propune facilitarea accesului la servicii medicale și contraceptive pentru persoanele care nu sunt asigurate medical, precum și acordarea unei alocații de hrană.

Acces la servicii medicale şi alocaţii de hrană pentru persoanele neasigurate | Propunerile Ministerului Sănătăţii
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Apr 2024   •   17:50

Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, de prescrierea şi eliberarea medicamentelor contraceptive hormonale, precum şi de alocaţia de hrană, prevede un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pus în consultare de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestui proiect, aceste persoane vor beneficia de un pachet minimal de servicii medicale, inclusiv prescrierea și eliberarea medicamentelor contraceptive hormonale.

Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se va aplica și pentru alocația de hrană conform proiectului.

Mai mult, documentul propune că persoanele asigurate vor avea acces la activități de fizioterapie, conform recomandărilor medicale, cu sau fără contribuție personală, în conformitate cu contractul-cadru și normele de aplicare.

"Asiguraţii beneficiază de activităţi de fizioterapie, stabilite în condiţiile art. 25 din Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, cu modificările ulterioare, pe baza recomandărilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele sale de aplicare", se arată în proiect, citat de Agerpres.ro. 

Proiectul mai prevede că medicii care ocupă funcții de conducere în cadrul Ministerului Sănătății sau a altor instituții medicale nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale Colegiului Medicilor din România, cu excepția celor care ocupă funcții de conducere în cadrul universităților de medicină și farmacie.

De asemenea, pentru investigațiile paraclinice necesare monitorizării pacienților cu diverse afecțiuni, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate vor fi suplimentate după încheierea lunii în care au fost efectuate investigațiile, conform ghidurilor de practică medicală avizate de Ministerul Sănătății.

"Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale", se menţionează în proiect.

În plus, proiectul propune instituirea campaniei "Săptămâna conștientizării depresiei post-partum", care va fi marcată în fiecare an, cu o săptămână înainte de Ziua Europeană de Combatere a Depresiei, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close