Antena 3 CNN Actualitate Accident aviatic în Constanţa. MAI: Supravieţuirea în lac, de cel mult 20 de minute. Salvatorii au ajuns în 15 minute

Accident aviatic în Constanţa. MAI: Supravieţuirea în lac, de cel mult 20 de minute. Salvatorii au ajuns în 15 minute

Accident aviatic în Constanţa. MAI: Supravieţuirea în lac, de cel mult 20 de minute. Salvatorii au ajuns în 15 minute
de S.T.    |    16 Dec 2014   •   15:21

Supravieţuirea în apă la două grade Celsius, cât avea lacul Siutghiol când s-a prăbuşit elicopterul SMURD, ar fi fost de cel mult 20 de minute, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, subcomisarul de poliţie Monica Dajbog.

"Accidentul aviatic s-a produs în timp ce avionul survola lacul Siutghiol. Respectivul lac are o lungime de 7,5 kilometri, lăţimea medie de 2,5 kilometri, adâncime variabilă între 6 şi 8 metri, fund acoperit de mâl, iar în ziua de 15 decembrie temperatura apei era de 2 grade. Toate aceste date sunt extrem de importante, în condiţiile în care conform manualului internaţional de căutare-salvare şi a specificaţiilor din diagrama acestuia, în situaţia dată supravieţuirea conştientă ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravieţuirea generală de cel mult 20 de minute", a spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit Monicăi Dajbog, "aeronava nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a apera pe mare, nefiind dotată cu pilot automat şi baliză în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor".

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea şefului ISU Constanţa, Viorel Jianu, şi solicită premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD.

Iată cele mai importante declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne:

-La 16.11 s-a primit primul apel la 112 cu privire la prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. Menţionăm că la ora 16.12 şi 16.14 s-au primit şi alte apeluri la 112.

-Din cauza condiţiilor de trafic, echipajele inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au ajuns la locul evenimentului în aproximativ 15 minute.

-Informaţia despre producerea accidentului a fost comunicată departamentului pentru situaţii de urgenţă la 16.15.

-Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a ajuns în jurul orei 18.00 la locul accidentului aviatic şi a dispus intensificarea măsurilor de căutare-salvare, dar şi de iluminare a locului accidentului.

-La 16.16 centrul de coordonare ROMTASA a fost informat prin 112 că aeronava s-a prăbuşit în lacul Siutghiol Mamaia, la 500 de metri de mal.

-Operaţiunile de căutare-salvare s-au desfăşurat conform procedurilor legale.

La bordul elicopterului SMURD prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul "Mihail Kogălniceanu", unde alimentase cu combustibil.
   
Toate cele patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului, iar operaţiunile de căutare şi salvare au durat peste 12 ore.

Citeşte şi:

Raed Arafat, după accidentul aviatic de la Constanţa: Nu văd greşeli majore în intervenţie

GREŞELILE care au îngheţat orice speranţă de salvare. Unde s-au împotmolit salvatorii

Ce spune ROMATSA despre elicopterul prăbuşit: "Condiţiile meteo erau bune, iar vizibilitatea de peste 6 km"

Logodnicul asistentei care a murit în urma prăbuşirii elicopterului SMURD: Procedura în situaţii de genul acesta este total greşită

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close