Antena 3 CNN Actualitate Adrian Gâdea, preşedintele CJ Teleorman, dezvăluiri din istorie | Ce cadou i-au făcut oamenii din Alexandria domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Adrian Gâdea, preşedintele CJ Teleorman, dezvăluiri din istorie | Ce cadou i-au făcut oamenii din Alexandria domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 14:35 24 Ian 2022 Modificat la 17:03 24 Ian 2022
New Project (1)
Sursa foto: Antena 3

"Bun venit, astăzi, în Centrul Multifuncţional pentru Tineri din Alexandria. 24 ianuarie reprezintă un moment cu o încărcătură istorică aparte, reprezintă ceea ce cu toţii ar trebui să numim unire.

Şi spun asta pentru că Mica Unire de la 1859 nu a reprezentat nimic altceva decât un pas decisiv către Marea Unire din 1918, o realizare remarcabilă a românilor, care nu ar fi fost posibilă fără contribuţia domnului Unirii. Spun asta pentru că Alexandru Ioan Cuza şi-a legat numele de Unirea Principatelor, act care avea să marcheze începutul procesului de constituire a României moderne pentru că ne aducem aminte cu toţii în acea perioadă a urmat un amplu proces de reforme care avea să schimbe din temelii structura societăţii româneşti.

Ne aducem aminte de prima reformă agrară, de legea rurală, în urma căreia ţăranii au fost împroprietăriţi cu terenuri, dar şi cu loturi de casă. Să nu uităm că în acea perioadă a avut loc şi prima reformă în domeniul învăţământului, acesta fiind structurat pe cele trei etape: primar, secundar şi superior, cel primar devenind obligatoriu şi gratuit.

Este perioada în care apar şi cele două universităţi, în 1860 la Iaşi, care poartă numele domnitorului, şi 1864 la Bucureşti. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a reprezentat şi începutul procesului de modernizare a sistemului judiciar din România, mă refer aici la apariţia Codurilor Civil, Penal şi Comercial, care au intrat în vigoare în 1865.

A însemnat şi procesul de organizare a administraţiei publice pentru că apar primele legi importante pentru administraţia publică. Legi în urma cărora au apărut instituţii noi, instituţii necunoscute până la acel moment pentru administraţia publică şi mă refer aici la Instituţia Prefectului, subprefectul, comuna, consiliul comunal şi consiliul judeţean. Apare pentru prima dată noţiunea de Consiliu Judeţean, pentru prima dată comuna şi consiliul judeţean au personalitate juridică. Apare acea noţiune de putere legislativă şi putere deliberativă.

Sigur că toate aceste reforme nu au reprezentat nimic altceva decât începutul procesului de constituire a României moderne pentru că toate aceste reforme au cuprins întreaga viaţă economică, socială, culturală şi politică de la acea vreme.

La acel moment, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi realizarea Unirii a fost primită şi în judeţul nostru cu mult entuziasm pentru că administratorul judeţului de la acea vreme a transmis o circulară către toate localităţile prin care invita cetăţenii să sărbătorească alegerea lui Cuza şi realizarea Unirii.

Cetăţenii din Alexandria i-au trimis domnitorului în februarie 1859 o scrisoare de felicitare şi chiar o sumă de bani către Ministerului Războiului de la acea vreme pentru a fi cumpărat un tun pentru Măria Sa Domnitorul.

Cetăţenii din Turnu Măgurele i-au trimis o sabie gravată şi Domnitorul a răspuns printr-o scrisoare de mulţumire. Entuziasmul a fost atât de mare încât vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Ţării Româneşti a fost adusă la Roşiorii de Vede de către publicistul Dumitru Berindei care a parcurs cei 120 de kilometri cu sania", a declarat Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

×
Parteneri
x close