Antena 3 CNN Actualitate Ajutor financiar mărit pentru a face faţă imigranţilor

Ajutor financiar mărit pentru a face faţă imigranţilor

Ajutor financiar mărit pentru a face faţă imigranţilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
de M.Z.    |    24 Sep 2015   •   08:29

Consiliul European, întrunit aseară la Bruxelles, a hotărât să sporească ajutorul financiar pentru agenţiile umanitare internaţionale şi ţările care găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi din Siria. 

 
În Grecia şi Italia vor fi înfiinţate centre de primire, aşa-numite "puncte fierbinţi", în care refugiaţii vor fi identificaţi şi înregistraţi. Cei ce vor primi azil politic vor fi apoi transferaţi în alte ţări ale Uniunii Europene, potrivit cotelor aprobate marţi de miniştrii de interne.
 
Preşedintele Klaus Iohannis, participant la summit, a precizat că decizia JAI de marţi, la care România s-a opus, a fost definitivă şi nu mai putea fi modificată de Consiliul European. 
 
Uniunea Europeană consideră că refugiaţii trebuie ajutaţi cât mai aproape de Siria şi celelalte zone de criză. Astfel, statele membre vor acorda un miliard de euro, în plus faţă de fondurile deja alocate, Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi, Programului Alimentar Mondial şi altor agenţii similare. România îşi va aduce şi ea contribuţia.
 
În acelaşi scop, Uniunea îşi va spori asistenţa pentru Liban, Iordania, Turcia şi alte state vecine cu Siria, ca şi pentru ţările balcanice aflate în prima linie a crizei refugiaţilor. 
 
În Italia, Grecia şi, poate, Bulgaria vor fi înfiinţate centre, cu personal din toate ţările Uniunii, în care migranţii vor fi identificaţi, înregistraţi şi amprentaţi. 
 
Refugiaţii care au dreptul să primească azil vor fi separaţi de cei ce au emigrat din motive economice şi nu beneficiază de acest drept. Uniunea va repartiza fonduri şi personal suplimentar şi pentru întărirea controlului la frontierele sale externe. Se va acţiona pentru eliminarea cauzelor care duc la emigrare în masă din Africa şi alte zone. 
 
Reuniunea nu a examinat planul de repartizare a refugiaţilor prin cote obligatorii, aprobat în ajun în pofida votului contrar al României, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei. 
 
Slovacia a anunţat că va contesta planul la Curtea Europeană de Justiţie, dar Cehia a renunţat la o asemenea acţiune. 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close