Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila: PSD propune un fond de aproape 900 de milioane de euro pentru combaterea pandemiei COVID-19

Alexandru Rafila: PSD propune un fond de aproape 900 de milioane de euro pentru combaterea pandemiei COVID-19

PSD a prezentat, miercuri, o propunere de bugetul alternativ pe 2021. Unul din obiective îşi propune constituirea unui fond pentru combaterea pandemiei de COVID-19, stoparea răspândirii virusului SARS-CoV- 2, vaccinarea populației și creșterea capacității sistemului de sănătate prin investiții în capitalul uman și infrastructura din domeniul medical.

Alexandru Rafila: PSD propune un fond de aproape 900 de milioane de euro pentru combaterea pandemiei COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    27 Ian 2021   •   21:15

Marcel Ciolacu a subliniat,miercuri, că în construcția bugetului alternativ pentru 2021 s-a plecat de la premise care diferențiază PSD total de viziunea actualei coaliții de guvernare.

El a subliniat că prioritatea zero rămâne și în acest an combaterea pandemiei și a crizei sanitare provocate de COVID-19 pentru care propune fond de aproape 900 de milioane de euro.

"Noi am încercat să gândim o finanţare a sănătăţii din România încât sustenabilitatea să fie asigurată, iar ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, inclusiv din punct de vedere al evoluţiei acestei pandemii, pentru că este imprevizibil, vedeţi lucrul acesta se întâmplă în toată Europa şi se întâmplă în toată lumea.

Deci România nu poate să fie în afara acestei evoluţii, atunci încercăm să creăm mecanismele prin care şocurile care pot apărea în continuare să poată să fie absorbite şi lumea să aibă în continuare sau să aibă de data aceasta un acces corespunzător, echitabil la servicii de sănătate”, a spus Rafila, în conferinţa de presă în care PSD a prezentat bugetul alternativ pe 2021.

Bugetul alternativ creat de PSD are un capitol dedicat pentru combaterea pandemiei de COVID-19 de 4 miliarde de lei, constituit din 2,5 miliarde lei de la bugetul naţional şi 1,5 miliarde de lei din fonduri europene.

"Trebuie să fie un buget flexibil şi adaptabil situaţiei. (…) Noi avem diverse linii bugetare şi e foarte greu să muţi banii dintr-o parte în alta şi, de exemplu, nu poţi să muţi de la capitolul investiţii la capitolul cheltuieli materiale decât cu foarte mare dificultate.

Or, această pandemie a demonstrat că este nevoie de astfel de flexibilitate şi poţi construi un capitol bugetar care să răspundă acestui deziderat al flexibilităţii şi al intervenţiei”, a explicat  profesorul Alexandru Rafila.

În acest context, PSD propune un buget pe Sănătate de 61,8 miliarde lei şi investiţii în domeniu de 1,2 miliarde euro, destinate evaluării nevoilor de servicii medicale, demarării proiectului de construcţie a 800 de centre de asistenţa medicală comunitară.

"Propunerea pe care o avem este de introducere a elementelor de compensare sau de gratuitate, sigur în funcţie de categoria de vârstă, nu numai pentru medicamente, dar şi pentru vaccin, pentru că vaccinurile constituie un element de prevenţie care duce pe termen scurt sau pe termen mediu la scăderea costurilor pentru serviciile de sănătate”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.

Marcel Ciolacu, după prezentarea bugetului alternativ: "Demontăm minciuna Guvernului. Le arătăm că se poate”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat, miercuri, o propunere de buget alternativ construit de social democraţi. Prezentarea acestei alternative are ca scop demontarea minciunilor din actualul Guvern care a propus măsuri de austeritate, tăieri de pensii, salarii şi disponibilizări.

Marcel Ciolacu a precizat că acest buget a fost creat în urma discuţiilor avute cu liderii de sindicat, discuţie care s-a încheiat cu o concluzie evidentă: toată lumea este îngrijorată de România anului 2021 și de această propunere de buget de austeritate a actualului Guvern. Este o abordare greșită. Prioritățile bugetare ale actualului Guvern nu sunt la fel de prioritare că și ale românilor.

El a motivat crearea bugetului suplimentar de PSD pentru ca cetăţenii să cunoască adevărul.

"Am fost întrebați care este rostul acestui (n.rBuget alternativ). De ce am depus atâta efort, dacă nu avem majoritate în Parlament pentru a trece un astfel de buget. Știu. Pare ciudat. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când Opoziția prezintă un buget alternativ față de proiectul guvernului.

Dar cetățenii trebuie să cunoască adevărul! Să știe care este alternativa la austeritatea propusă de această guvernare! Oamenii nu ne-au votat doar să-i criticăm pe cei care conduc acum România. Oamenii ne-au votat să venim cu soluții. Iar noi punem astăzi în dezbatere publică soluții concrete pentru creșterea nivelului de trai al românilor”, a spus Marcel Ciolacu.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PSD COVID-19
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close