Alexandru Vişinescu, acuzat de genocid. Torţionarului de la Râmnicu Sărat i s-a făcut rău la audieri

de A.M.P    |    03 Sep 2013   •   11:20
Fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a sosit, marţi, la Parchetul General, pentru a da declaraţii în dosarul în care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denunţat pentru moartea unor deţinuţi politici între 1956 şi 1963.

UPDATE 11.20 - Alexandru Vişinescu a fost pus sub învinuire, marţi dimineaţă, pentru genocid. Fostului comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat i s-a făcut rău la audieri.

Alexandru Vişinescu a fost audiat, marţi, aproximativ o oră, la Parchetul instanţei supreme, în dosarul în care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denunţat pentru moartea unor deţinuţi politici între 1956 şi 1963.

IICCMER: "Acuzarea lui Vişinescu, moment de cotitură în sancţionarea crimelor comunismului"
   
Potrivit unui comunicat al PICCJ, Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.
   
Alexandru Vişinescu a plecat de la Parchetul instanţei supreme în jurul orei 11.15, cu un taxi, împreună cu cele două persoane care l-au însoţit la audieri, nepoţi ai acestuia.
   
Înainte de a ieşi din sediul Parchetului instanţei supreme, unul dintre nepoţii lui Vişinescu a spus că acestuia i s-a făcut rău la audieri şi că va mai sta puţin în holul instituţiei. Bărbatul a precizat că Vişinescu i-ar fi spus că simte ca o gheară în piept şi o durere la nivelul toracelui.
   
Procurorii Parchetului instanţei supreme au început în 30 august audierile în dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu. Anchetatorii i-au luat atunci o declaraţie lui Valentin Cristea, singurul deţinut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai este în viaţă.


Potrivit IICCMER, Alexandru Vişinescu este primul dintr-o listă cu 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat funcţii în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc în România.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus săptămâna trecută o sesizare penală în care fostul torţionar este acuzat de omor deosebit de grav.

Reprezentanţii institutului au arătat că regimul de exterminare pus în aplicare de Vişinescu a fost caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament şi, nu în ultimul rând, prin decesele survenite.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Alexandru Mihalcea, victimă a torţionarului Vişinescu, l-a descris pe fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat ca fiind "amoral", de un "egoism monumental", care "nu are nimic omenesc în el".


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close