Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Vişinescu, acuzat de genocid. Torţionarului de la Râmnicu Sărat i s-a făcut rău la audieri

Alexandru Vişinescu, acuzat de genocid. Torţionarului de la Râmnicu Sărat i s-a făcut rău la audieri

Alexandru Vişinescu, acuzat de genocid. Torţionarului de la Râmnicu Sărat i s-a făcut rău la audieri
03 Sep 2013   •   11:20

Fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a sosit, marţi, la Parchetul General, pentru a da declaraţii în dosarul în care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denunţat pentru moartea unor deţinuţi politici între 1956 şi 1963.

UPDATE 11.20 - Alexandru Vişinescu a fost pus sub învinuire, marţi dimineaţă, pentru genocid. Fostului comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat i s-a făcut rău la audieri.

Alexandru Vişinescu a fost audiat, marţi, aproximativ o oră, la Parchetul instanţei supreme, în dosarul în care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denunţat pentru moartea unor deţinuţi politici între 1956 şi 1963.

IICCMER: "Acuzarea lui Vişinescu, moment de cotitură în sancţionarea crimelor comunismului"
   
Potrivit unui comunicat al PICCJ, Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.
   
Alexandru Vişinescu a plecat de la Parchetul instanţei supreme în jurul orei 11.15, cu un taxi, împreună cu cele două persoane care l-au însoţit la audieri, nepoţi ai acestuia.
   
Înainte de a ieşi din sediul Parchetului instanţei supreme, unul dintre nepoţii lui Vişinescu a spus că acestuia i s-a făcut rău la audieri şi că va mai sta puţin în holul instituţiei. Bărbatul a precizat că Vişinescu i-ar fi spus că simte ca o gheară în piept şi o durere la nivelul toracelui.
   
Procurorii Parchetului instanţei supreme au început în 30 august audierile în dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu. Anchetatorii i-au luat atunci o declaraţie lui Valentin Cristea, singurul deţinut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai este în viaţă.


Potrivit IICCMER, Alexandru Vişinescu este primul dintr-o listă cu 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat funcţii în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc în România.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus săptămâna trecută o sesizare penală în care fostul torţionar este acuzat de omor deosebit de grav.

Reprezentanţii institutului au arătat că regimul de exterminare pus în aplicare de Vişinescu a fost caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament şi, nu în ultimul rând, prin decesele survenite.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Alexandru Mihalcea, victimă a torţionarului Vişinescu, l-a descris pe fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat ca fiind "amoral", de un "egoism monumental", care "nu are nimic omenesc în el".


×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close