Antena 3 CNN Actualitate Ambasada României de la Budapesta, vandalizată

Ambasada României de la Budapesta, vandalizată

Ambasada României de la Budapesta, vandalizată
14 Ian 2018   •   23:30

Ambasada României de la Budapesta a fost vandalizată, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018.

Mai mulți unguri extremiști, membri ai grupării Mișcarea celor 64 de Comitate au acoperit stema aflată pe Ambasada României cu un steag al Ținutului Secuiesc.

Anunțul a fost făcut de deputatul PMP Marius Paşcan, pe pagina sa de Facebook.

„Un nou gest provocator și agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremiștii unguri din ,,Mișcarea celor 64 de Comitate" din Ungaria, au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autoritățile României să nu rămână într-o expectativă lașă și să reacționeze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacții și aplicarea sancțiunilor legale. Astfel de acțiuni sunt periculoase și se pot amplifica și radicaliza dacă nu sunt stopate din fașă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relațiile bilaterale cu țara noastră și nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris Pașcan pe Facebook.

Jurnalistul Dan Tănasă a venit cu noi precizări: „Da, incidentul a avut loc la Ambasada României de la Budapesta și vine după ce în România premierul a făcut o declarație care a fost interpretată în mod tendențios de către Budapesta și există în acest moment tensiuni diplomatice între cele două țări. Dar este o acțiune concentrată. Acțiunea nu este una întâmplătoare, nu este nici una neizolată și necontrolată. Membrii acestei organizații se întâlnesc în mod frecvent în România și în Ungaria, este o organizație cu un caracter iredentist și militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și realipirea Transilvaniei la Ungaria”. 

 

×
Subiecte în articol: Editie Speciala
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Tragedie la Fabrica de cașcaval de la Ibăneşti, Botoşani
x close