Antena 3 CNN Actualitate Anchetă devastatoare: Spitale COVID cu lacăt pe ușă

Anchetă devastatoare: Spitale COVID cu lacăt pe ușă

Mădălina Ignat
1 minut de citit Publicat la 21:01 09 Apr 2021 Modificat la 21:04 09 Apr 2021
o_1f2rsmu5i1g19mb7rmmeg31ps8q.jpg

Când pacienţii infectaţi cu forme grave de COVID nu mai au loc în spitalele din țară există, se pare că există unități medicale cu aparatură, dar care stau cu lacătul pe ușă.

Aceste spitale sunt și în Capitală, dar și în alte județe, unde autoritățile au lăsat aceste spitale în paragină.

Sunt mii de oameni care speră să găsească un loc liber în secţiile de Terapie Intensivă şi spitale cu aparatură perfect funcţională, însă unele sunt lacătul pe uşă.

Din păcate aşa arată peisajul din România. 

Motivul pentru care Spitalul Modular Pipera a fost închis

Spitalul Modular din Pipera a fost inaugurat de fostul primar Gabriela Firea în mai 2020, după tratarea cazurilor uşoare de COVID-19, ca secţie externă a Spitalului Victor Babeş, dar a fost deschisă abia în august. La inaugurare a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. Totuşi, 4 luni mai târziu, Nicuşor Dan a decis închiderea acestuia. Din august anul trecut şi până la jumătatea lunii ianuarie 2021, la Spitalul Modular din Pipera, fuseseră tratate aproximativ 1.000 de persoane. Oameni care au fost infectaţi cu coronavirus şi care au dezvoltat forme uşoare şi medii ale acestei boli. La jumătatea lunii ianuarie, însă, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a decis ca Spitalul Modular din Pipera trebuie să fie închis, pe motiv că numărul persoanele care erau infectate cu acest virus era în scădere, iar cheltuiala făcută aici nu se mai justifica. 

''Vom închide Spitalul Modular de la Pipera. Nu se mai justifică. Din fericire, numărul de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale pentru coronavirus a scăzut, şi nu se mai justifică cheltuielile pe care le facem acolo'', declara Nicuşor Dan în data de 14 ianurie a acestui an.

Spitalul COVD Leţcani din Iaşi are lacătul pe uşă

Inaugurat cu fast de fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, în luna septembrie 2020, Spitalul de la Leţcani stă şi el nefolosit de luni bune. Unitatea care a costat 13 milioane de euro a fost închisă în ianuarie pentru că sistemul de climatizare nu făcea faţă, iar pacienţii şi medicii stăteau în frig. Acum apa de ploaie se infiltrează pe sub uşi, până pe holurile care duc spre Terapie Intensivă. Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii arată existenţa a numai puţin de 31 de deficienţe. Prefectura aruncă vina pe firma care a cumpărat spitalul, însă reprezentanţii acesteia spun că toate problemele au fost remediate. 

 

×
x close