Antena 3 CNN Actualitate ANPC, sfaturi pentru părinţi privind cadourile pentru sărbătorile de iarnă. La ce trebuie neapărat să fim atenţi

ANPC, sfaturi pentru părinţi privind cadourile pentru sărbătorile de iarnă. La ce trebuie neapărat să fim atenţi

Este forfotă mare în magazine. Românii pregătesc darurile de Moş Nicolae. Se cumpără dulciuri, fructe şi desigur foarte multe jucării. Directorul ANPC atenționează părinţii cu privire la cadourile achiziționate pentru sărbători.

 ANPC, sfaturi pentru părinţi privind cadourile pentru sărbătorile de iarnă. La ce trebuie neapărat să fim atenţi
de Claudia Popovici    |    04 Dec 2021   •   22:10

Şi anul acesta părinţii sunt dispuși să cheltuie oricât pentru fericirea celor mici. Ca în fiecare an bătaia cea mai mare se dă pe dulciuri şi jucării. Dacă pe vremuri darurile oferite de Moș Nicolae nu depășeau dimensiunea unei ghetuțe acum însă pretențiile au crescut după dorințele celor mici.

„ Am venit la mall pentru a mă decide ce jucării să îmi aducă Moş Crăciun şi Moş Nicolae. Urmează să îi scriu", spune un copil.

„De la Moş Nicolae aş vrea multe dulciuri, iar de la Moş Crăciun aş vrea multe jucării", spune convinsă o fetiță.

„Am făcut o listă pe o foaie cu ce vreau şi îmi place mie", a mai spus o fetiță.

Ca să fie siguri că au de unde alege marile magazine s-au aprovizionat serios. Şi în acest an bugetele variază. Cei mai mulţi părinți fiind dispuși să cheltuiască oricât pentru ca cei mici să fie fericiți.

ANPC atenționează părinţii cu privire la cadourile achiziționate pentru sărbători

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, atenționează părinţii să achiziționeze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate.

„Dulciurile şi jucăriile sunt cele mai dorite daruri de Moş Nicolae şi Moş Crăciun... dar atenţie ce produse achiziționați! Dacă doriți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastră, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi: să achiziționați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veți avea nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranţa unui produs şi să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Trebuie să aveți în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel.

Directorul ANPC recomandă părinților să verifice dacă jucăriile au marcate pe ele numele producătorului, importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactați); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) şi marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Şi în privința dulciurilor, Paul Anghel recomandă achiziționarea acestor produse numai din locuri autorizate: „Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic”.

Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) şi încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă, recomandă directorul general al ANPC.

×
Subiecte în articol: ANPC cadouri sarbatori iarna
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close