Antena 3 CNN Actualitate Apele Române, scenariu sumbru: "România ar urma să fie afectată de o criză a apei"

Apele Române, scenariu sumbru: "România ar urma să fie afectată de o criză a apei"

România ar urma să fie afectată de o criză a apei, iar acesta este doar ultimul avertisment dintr-o serie de scenarii sumbre cu privire la viitorul apropiat, arată cele mai recente studii efectuate de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Apele Române, scenariu sumbru: "România ar urma să fie afectată de o criză a apei"
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    01 Noi 2021   •   20:28

Potrivit Administrației Naționale Apele Române (ANAR), fenomenele extreme, secete și inundații, vor conduce la creșterea temperaturii apelor și variații semnificative în regimul precipitațiilor.

"Aceste fenomene ar putea avea un impact major asupra resurselor de apă din România. Mai exact, printre efectele imediate se pot enumera: creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide, mărirea în intensitate și durată a secetelor, accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.

Mai mult, pe termen lung pot schimba distribuția speciilor acvatice crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive.

Problema schimbărilor climatice este globală și constituie subiectul central al celei de a 26-a Conferințe a Părților (COP26) la Convenția Națiunilor Unite care are loc la Glasgow, în Marea Britanie, în perioada 31 octombrie-12 noiembrie. La finalul evenimentului, se va semna un document care va include și contribuțiile financiare de la nivel național pe care Părțile le vor angaja pentru combaterea acestor fenomene, spune Apele Române pe pagina de socializare a instituţiei.

De asemenea, "în actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiștii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Acestea sunt incluse în Planul de actiuni de combatere a efectelor schimbărilor climatice, aferent Strategiei Naţionale a României privind Schimbările Climatice 2016-2020, aflată în prezent în curs de actualizare", mai spune Apele Române.

Europa amenințată de o avarie uriaşă în sistemul energetic european

Ministrul Apărării din Austria, Klaudia Tanner, a avertizat că în foarte scurtă vreme Europa ar putea să rămână fără curent electric între o zi şi o săptămână. Armata austriacă şi Ministerul de Interne din Austria simulează, de câteva săptămâni, ce s-ar putea întâmpla cu servicii esenţiale, cu viaţa locuitorilor, într-o astfel de situaţie.

Concret, Austria nu îşi pune problema dacă se va întâmpla acest "blackout" european, ci când se va întâmpla. În acest context, autorităţile au demarat o campanie de informare despre obiectele şi resursele ce trebuie pregătite din timp, în eventualitatea unui blackout.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close