Antena 3 CNN Actualitate Atac terorist în Noua Zeelandă. Atacatorul a scris numele mai multor români pe arme

Atac terorist în Noua Zeelandă. Atacatorul a scris numele mai multor români pe arme

Atac terorist în Noua Zeelandă. Atacatorul a scris numele mai multor români pe arme
15 Mar 2019   •   12:07

Update: Pe una dintre arme apare scris numele lui Ștefan cel Mare. 

Numele ”atletului al credinței creștine” și apărătorul ”porții creștinătății” apare pe una dintre puștile folosite în atac.

Știrea inițială

Atacatorul din Noua Zeelandă a scris numele unui român pe unul dintre încărcătoarele puștii de asalt pe care a folosit-o în atacurile de la moschei.

Alături de alte figuri istorice și extremiști anti-musulmani, a fost scris numele domnitorului Șerban Cantacuzino, cel care, deși vasal al Imperiului Otoman, conspira pentru a-i alunga pe aceștia din Europa.

Citește și: Atacuri armate la moschei din Noua Zeelandă. 40 de persoane au fost ucise. Totul a fost transmis pe internet 

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi alte 20 au fost grav rănite în atacuri care au avut loc vineri asupra a două moschei din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, a anunţat premierul Jacinda Ardern într-o conferinţă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. 

Ea a precizat că 30 de persoane au fost ucise la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului şi alte 10 au fost ucise într-o moschee din suburbia Linwood. 

Jacinda Ardern a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim. 

Ea a adăugat că patru suspecţi cu viziuni extremiste sunt în arest, precizând că ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei. 

Poliţia a anunţat anterior că a arestat trei bărbaţi şi o femeie, fără a le dezvălui identitatea. 

"Este că clar că nu poate fi vorba decât de un atac terorist", a mai spus Jacinda Ardern. 

Ea a declarat că neo-zeelandezii "îi resping ferm şi îi condamnă" pe extremiştii violenţi implicaţi în atacuri. 

Premierul a subliniat că Noua Zeelandă este un loc al "diversităţii, al bunătăţii, al compasiunii, o casă pentru cei care ne împărtăşesc valorile, iar aceste valori, vă asigur, nu vor fi şi nu pot fi zdruncinate de acest atac". 

"Poate că ne-aţi ales, dar noi vă respingem ferm şi vă condamnăm", le-a transmis ea atacatorilor. 

"Nu voi permite ca asta să schimbe profilul Noii Zeelande, nimeni nu ar trebui să facă asta. Acest act nu reflectă cine suntem noi ca naţiune", a mai spus Jacinda Ardern. 

În acelaşi timp, premierul australian Scott Morrison a spus că autorul atacurilor este un extremist de dreapta australian. 

Atacurile de la cele două moschei din Christchurch sunt opera unui "terorist extremist de dreapta, violent", a afirmat el, explicând că ancheta este în mâinile autorităţilor neo-zeelandeze. 

El a confirmat informaţiile din presă conform cărora atacatorul este un cetăţean australian, fără a oferi detalii despre identitatea sa. 

Serviciile de securitate australiene analizează posibile legături între Australia şi aceste atacuri, a precizat el, oferindu-şi tot sprijinul pentru Noua Zeelandă. 

"Nu suntem doar aliaţi, nu suntem doar parteneri, suntem o familie", a subliniat el. 

×
Subiecte în articol: Stefan cel Mare
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close