Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile au decis construirea unui dig de 4,5 km pentru a evita inundarea oraşului Galaţi. Ultima soluţie, inundarea Luncii Dunării

Autorităţile au decis construirea unui dig de 4,5 km pentru a evita inundarea oraşului Galaţi. Ultima soluţie, inundarea Luncii Dunării

Autorităţile au decis construirea unui dig de 4,5 km pentru a evita inundarea oraşului Galaţi. Ultima soluţie, inundarea Luncii Dunării
04 Iul 2010   •   18:15

Autorităţile au decis construirea unui dig de 4,5 kilometri lungime pentru a evita inundarea municipiului Galaţi. În cazul în care această măsură nu este suficientă, mai multe zone nepopulate ar putea fi inundate necontrolat. Ultima soluţie luată în calcul de autorităţi este inundarea Luncii Dunării, prin ruperea digului de la Cotul Pisicii.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, duminică, la Galaţi, că prioritară este apărarea localităţii, astfel că s-a luat decizia realizării unui dig de 4,5 kilometri, cu o înălţime de 1,5 metri, echipele fiind suplimentate cu 1.400 de oameni până luni dimineaţă, informează Mediafax.

Vasile Blaga a spus că s-a analizat situaţia pe baza tuturor datelor de la ANM şi de la hidrologie şi că, la Galaţi, nivelul Dunării a ajuns duminică la 672 de centimetri, cu 11 centimetri peste cota istorică din 2006.

El a arătat că măsura a fost luată în funcţie de prognoze, în jur de 8 - 9, poate 10 iulie, cotele la Galaţi ale Dunării ar putea atinge 684- 686 centimetri.
"Am luat în calcul varianta 690 centimetri şi cu o deversare controlată pe Siret la Movileni de 2.500 metri cubi pe secundă", a declarat ministrul Administraţiei.

Prioritară este apărarea oraşului Galaţi, cu un dig de 4,5 kilometri, cu înălţime de 1,5 metri, pentru realizarea căruia s-a dispus, cu MApN, suplimentarea forţelor cu 1.400 de oameni de duminică după-amiază până luni dimineaţă.
"Ne bazăm şi pe voluntari din Galaţi", a spus Blaga, care a spus că în realizarea digului vor fi antrenate echipe ale IGSU, ale Jandarmeriei şi ale armatei.

Ministrul a subliniat că există resursele necsare atât materiale, cât şi umane şi că vor fi condiţii de cazare pentru cei care vor lucra.
Aceştia vor fi asistaţi de 45 oameni de la Adminsitraţia "Apele Române", care vor da calificative referitor la calitatea digului.

Potrivit lui Blaga, soluţia extremă ar fi ruperea digului de la Cotu Pisicii, ministrul spunând însă că este convins că digul pe care îl vor construi în Galaţi va rezista şi nu se va ajunge la asemenea situaţii extreme.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, la rândul lui, că membrii Cabinetului vor reanaliza în Guvern toate priorităţile care ţin de zonele inundate, Guvernul alocând deja 430 de milioane de lei pentru apărarea împotriva inundaţiilor.

Foto: Antena 3

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close