Antena 3 CNN Actualitate Definiția traiului decent în anul 2020. De câți bani are nevoie o familie în România

Definiția traiului decent în anul 2020. De câți bani are nevoie o familie în România

Fundaţia Friedrich-Ebert susține că pentru un trai decent în România, analiștii spun că o familie cu doi copii are nevoie de o sumă de 7.278 de lei pe lună.

Definiția traiului decent în anul 2020. De câți bani are nevoie o familie în România
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    18 Noi 2020   •   21:30

O familie cu doi copii în România are nevoie lunar de 7.278 de lei pentru un trai decent, cu 320 de lei mai mult decât anul trecut. Cea mai mare cheltuială din coşul de consum al unei familii este reprezentată de locuinţă, arată un studiu al Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung despre coşul minim.

Analiza este făcută pe coșul minim pentru un trai decent, în septembrie 2020.

Corelaţia cu datele de la Statistică arată că o familie cu doi copii în care ambii părinţi au un salariu mediu pe economie (3.320 de lei net) este sub limita unui trai decent, notează Ziarul Financiar.

7.278 lei, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7.278 lei pe lună, în creştere cu 4,7% faţă de anul trecut.

În septembrie 2019, valoarea coşului minim de con­sum pentru un trai decent pentru ace­laşi tip de gospodărie era de 6.954 lei pe lună, iar în septembrie 2018 era de 6.762 lei, arată reprezentanţii Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung.

Cea mai mare creştere din coşul minim de consum al unei familii a fost în zona de cheltuieli cu locuinţa, care a crescut cu 8,8% în 2020 faţă de 2019.

De asemenea, cheltuielile cu alimentaţia au crescut la un ritm mai alert decât cheltuielile totale în ultimul an.

O lege adoptată de Parlamentul României în vara acestui an menţionează că salariul minim brut pe ţară va trebui să fie calculat în funcţie de coşul de consum minim, calculat de Institutul Naţional de Statistică.

Salariul minim net în România este de aproximativ 1.340 de lei lunar, adică jumătate din nivelul venitului lunar pentru un trai decent ca persoană singură şi la mai puţin de un sfert pentru o familie cu doi copii, potrivit studiului Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung.

În acest moment sindicatele şi patronatele sunt în negocieri cu statul pentru stabilirea unui salariu minim pentru 2021

 În aceeaşi vreme, Comisia Europeană vrea o modalitate unică de calcul pentru salariul minim în statele membre şi ţinta este ca în 5-7 ani un salariu minim brut să ajungă la 50% din salariul mediu brut pe ţară sau 60% din salariul median, scrie Ziarul Financiar.

Pentru o familie de referinţă, formată din doi adulţi şi doi copii, alimentaţia înseamnă lunar un cost de 1.532 de lei

 Cheltuielile totale cu locuinţa ajung la peste 2.700 de lei lunar, în vreme ce produsele de uz casnic şi de igienă personală costă 250 de lei lunar. Pentru recreere şi vacanţă, cheltuielile unei familii ar fi de 246 de lei lunar, pentru îngrijirea sănătăţii de 116 lei lunar şi pentru educaţie şi cultură de 574 de lei.

Per total, costurile unui trai decent pentru o familie cu doi copii a crescut cu 320 de lei în septemrbie 2020 faţă de septembrie 2019, adică o creştere de 4,7%.

„Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2020 raportat la luna septembrie 2019“, mai arată reprezentanţii fundaţiei.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: trai decent bani familie salarii
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close