Antena 3 CNN Actualitate Be EU. Problemele rromilor, analizate de Uniunea Europeană

Be EU. Problemele rromilor, analizate de Uniunea Europeană

Sabina Iosub a discutat în cadrul emisiunii be EU despre rezoluţia adoptată recent de Parlamentul European care subliniază principalele probleme pe care le au rromii în cadrul Uniunii Europene.

Be EU. Problemele rromilor, analizate de Uniunea Europeană
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    10 Oct 2020   •   12:30

Romeo Franz, membru al Parlamentului European, a vorbit cu Sabina Iosub la Be EU despre problemele cu care s-a confruntat poporul de etnie rromă de-a lungul timpului.

''Putem să discutăm despre acest subiect foarte important. Este vorba despre politica legată de rromi și ați spus foarte bine, este o rezoluție istorică. Sunt foarte încântat și foarte mândru că Parlamentul European a adoptat această rezoluție. Am muncit mult pentru asta.

O să vă explic de ce este atât de importantă această rezoluție, de ce este istorică. Ceea ce am văzut în trecut a fost o politică legată de rromi și am văzut care era situația acestora în Europa. Poate că și în România sau mai ales acolo. Ei erau excluși, nu aveau drepturi egale, nu aveau acces la case, la servicii de sănătate, la educație. Nu aveau acces la locurile de muncă. În trecut, strategia nu funcționa, nu se bucura de succes.

Aceste probleme au fost analizate de mine. Problema a fost că, în trecut această strategie nu era unificatoare. Era ceva opțional pentru statele membre. Și următoarea problemă a fost că poporul nostru, rromii, nu erau implicați în conceperea unei soluții. Ei erau priviți ca victime, nu va parteneri egali. Nu erau fonduri suficiente. Această formă de rasism în Europa, mișcarea antigipsistă, nu era recunoscută.

Asta nu se întâmplă doar în România sau doar în Europa de Est. La fel este și în Germania. Sau în Italia. S-au făcut studii...Sunt peste 80% din populaţia majoritară nu vor ca minoritatea rromă să le fie vecină. Este o situaţie foarte dificilă pentru poporul nostru, pentru copiii noştri de asemenea'', a spus Romeo Franz, membru al Parlamentului European.

Mai multe detalii, în emisiunea Be EU, moderată de Sabina Iosub.

×
Subiecte în articol: Sabina Iosub be EU romeo franz
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close