Antena 3 CNN Actualitate O boală periculoasă se răspândește în România. Sunt două zone cu risc crescut de infectare

O boală periculoasă se răspândește în România. Sunt două zone cu risc crescut de infectare

O boală periculoasă se răspândește în România, iar riscul de infectare este mai crescut în două zone de la noi din ţară.

O boală periculoasă se răspândește în România. Sunt două zone cu risc crescut de infectare
Sursa foto: Sorrasak Jar Tinyo / Getty Images
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2024   •   15:20

În ce priveşte zonele, este vorba de sudul și estul țării, regiuni în care și poluarea este ridicată. 

România are două zone cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza, spun medicii de la institutul de plămâni "Marius Nasta" din București. 

Într-un mesaj publicat recent, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC-ului, directoarea spitalului, medicul Beatrice Mahler, atrage atenția că o calitate slabă a aerului poate influența sănătatea umană în diverse moduri, iar cercetările indică faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză. 

Evaluarea riscului de infectare cu bacilul Koch din perspectiva calității aerului creează o perspectivă diferită în lupta împotriva TBC-ului, mai scrie ea, potrivit rador.ro

Potrivit unui comunicat de presă al institutului, scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice poate slăbi organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii, inclusiv la tuberculoză.

De asemenea, agravarea bolilor preexistente cum ar fi astmul sau bronşita cronică poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la tuberculoză.

"Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. 

Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii", afirmă sursa citată.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a evidenţiat că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control al tuberculozei, inclusiv prin îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi tratament, educarea comunităţii şi promovarea igienei şi a practicilor de viaţă sănătoase.

"Prin abordarea atât a cauzelor poluării, cât şi a factorilor de risc pentru tuberculoză, putem spera să reducem incidenţa bolii şi să protejăm sănătatea publică. 

Aceste măsuri trebuie să vizeze reducerea emisiilor de poluanţi, promovarea energiei curate şi regenerabile, având ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele urbane", a declarat Beatrice Mahler.

Tuberculoza este o infecţie care poate produce leziuni în tot organismul, având însă un tropism pentru localizarea pulmonară ca urmare a modalităţii de transmitere. 

Institutul "Marius Nasta": Peste 9.500 de cazuri de tuberculoză în 2023

În urmă cu două zile, coordonatoarea Programului Național de Control al Tuberculozei, Gilda Popescu, medic al aceluiași spital, a anunțat că țara noastră a înregistrat anul trecut o creștere a cazurilor noi diagnosticate de TBC, după 10 ani de scădere constantă. 

România rămâne, de altfel, țara cu cea mai mare incidență a bolii din întreaga Uniune Europeană, a mai spus doctorul Gilda Popescu.

"Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză", spune dr. Gilda Popescu. 

Rata incidenţei tuberculozei a fost, în anul 2023, de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii, a informat, vineri, Institutul "Marius Nasta".

Datele Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, sub coordonarea IPMN, arată că în anul 2023 rata incidenţei tuberculozei, în rândul populaţiei, a ajuns la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, faţă de de 46,3 în 2022 şi 39,7 în 2021. 

Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creştere cu peste 700 de pacienţi, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză, din care 327 au fost copii", se arată într-un comunicat de presă al unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori. 

La polul opus sunt Covasna, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov şi Sălaj cu mai puţin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori, potrivit agerpres.ro.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar care poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut pentru prima dată în peste un deceniu, potrivit www.who.int.

×
Subiecte în articol: tuberculoza TBC
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close