Antena 3 CNN Actualitate Cât trebuie să cheltuie românii pentru un brad de Crăciun împodobit

Cât trebuie să cheltuie românii pentru un brad de Crăciun împodobit

În acest an, vom avea parte de unul dintre cei mai scumpi brazi. Pentru a împodobi un pom de Crăciun, românii trebuie să scoată din buzunare sume considerabile.

Cât trebuie să cheltuie românii pentru un brad de Crăciun împodobit
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Dec 2022   •   11:00

Odată cu venirea lunii decembrie a început și goana după brazi, doar că în acest ani pomii de Crăciun sunt mai scumpi decât în anii trecuţi.

Speriaţi de preţuri şi criza energetică, unii români chiar au început să renunţe la decorarea caselor.

Pentru a împodobi un brad de circa 2 metri avem nevoie de luminiţe care costă anul acesta minim 100 de lei. Urmează globuleţele care ating pragul de 250 de lei.

De asemenea, avem nevoie şi de stea, un element foarte important, dar şi de fundiţe şi beteală. Adăugând aici şi suma bradului de 300 de lei, ajungem la un cost final de circa 900 sau chiar 1.000 de lei, în medie.

Preţurile prea mari, dar şi facturile la energie pun presiune pe români, iar aceştia decid să mai economisească.

Unii folosesc decoraţiunile din anii trecuţi, iar alţii chiar au renunţat la decorarea caselor.

CITEŞTE ŞI: Istoria bradului de Crăciun | Cum a ajuns obiceiul în România 

Cele mai vechi datini legate de bradul de Crăciun provin din Roma Antică, atunci când locuințele erau împodobite cu un brad sau cu crenguțe de brad în timpul sărbătorilor.

Primul brad împodobit apare în anul 1510, la Riga, în Lituania, prințesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.

În anul 1605 a fost ridicat primul brad de Crăciun într-o piață publică din Strasbourg fiind împodobit cu mere şi roșii.

Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite, în anul 1749, odată cu coloniștii germani stabiliți în Pennsylvania, iar în anul 1804, soldații din Fort Dearborn au tăiat brazi din pădure cu care şi-au decorat bărăcile în timpul sărbătorilor de iarnă, dedicate Naşterii Mântuitorului.

În anul 1841 apare în Anglia primul brad de Crăciun, atunci când prințul Albert a dăruit un exemplar soției sale, celebra regină Victoria, şi l-a instalat la castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger înlocuit, ulterior, cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniți de la răsărit.

În anul 1878 au apărut globurile confecționate din sticlă argintată de Thuringia, iar în anul 1882, după patentarea becului electric de către Thomas Edison, Eduard Johnson, un prieten al acestuia, a realizat prima împodobire a bradului de Crăciun cu beculeţe colorate care au înlocuit lumânările.

Brazii artificiali au apărut în anii 1970.

×
Subiecte în articol: brad Crăciun pom de Crăciun
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close