Antena 3 CNN Actualitate Bucureşti: Peste 60% dintre sinucigaşi sunt bărbaţi. Majoritatea aleg să se arunce de la înălţime

Bucureşti: Peste 60% dintre sinucigaşi sunt bărbaţi. Majoritatea aleg să se arunce de la înălţime

Bucureşti: Peste 60% dintre sinucigaşi sunt bărbaţi. Majoritatea aleg să se arunce de la înălţime
Sursa foto: Marea parte a sinucigasilor din Bucuresti sunt barbari
17 Iun 2009   •   13:04

În fiecare an, în Capitală se înregistrează aproape 100 de sinucideri, iar marea parte a victimelor aleg să se arunce de la înălţime şi să se spânzurare, după cum arată un comunicat al Poliţiei Capitalei, remis către Antena3.ro. De asemenea, sectorul 1 este fruntaş la capitolul sinucideri şi este urmat de sectoarele 4 şi 3, iar modalitatea de a lăsa un bileţel în care sinucigaşul îşi motivează fapta este înlocuit de mesajele pe telefonul mobil, trimise celor apropiaţi.

Statistica Poliţiei Capitalei arată că în proporţie de peste 60%, cei care se sinucid sunt bărbaţi, care aleg să-şi pună capăt zilelor ori prin aruncarea de la înălţime sau spânzurare, ori prin aruncarea în faţa metroului, înec sau supradoza de medicamente.

În primele şase luni ale anului 2009, în Bucureşti au avut loc 49 de sinucideri, dintre care 20 de victime au căzut de la înălţime, 19 s-au spânzurat, 4 s-au aruncat în faţa metroului, 3 au ales să se înece şi alte 3 au înghiţit medicamente.

Conform aceleiaşi statistici, cazurile de aruncare de la înălţime au fost mai frecvente în sectorul 4, unde s-au înregistrat 5 victime din totalul de 20 de astfel de cazuri din toate sectoarele Capitalei şi cele de spânzurare în sectorul 1. Legat de victimele care s-au înecat, doar două dintre sectoare au avut de-a face cu asemenea cazuri, dintre care cele mai multe, în număr de două, au avut loc în sectorul 5. Aproape la fel se prezintă şi situaţia celorlalte două tipuri de sinucideri, respectiv înghiţirea de medicamente şi aruncarea în faţa metroului s-au înregistrat doar în trei sectoare ale Bucureştiului, iar cele mai dese aruncări în faţa trenului de metrou au avut loc în sectorul 4, pe când în cazul supradozei de medicamente, situaţia se prezintă la egalitate de un caz, pe fiecare dintre cele trei sectoare.

Tehnica bileţelului de adio a fost înlocuită cu sinuciderile anunţate prin SMS

Ca motivaţie a autoagresiunii, aşa cum reiese de multe ori din ?biletul sinucigaşului? sau din declaraţiile familiei este eşecul sentimental, singurătatea, pierderea locului de muncă sau bolile psihice sau incurabile.

În ultima perioadă înscrisurile au fost înlocuite în mare parte de SMS-uri, care au fost transmise celor apropiaţi. Biletul sau SMS-ul se adresează unei singure persoane sau întregii familii şi cuprinde texte de genul: ? Să nu plângeţi! Sunt perfect conştient de ceea ce urmează să fac. Vă rog nu plângeţi. Nu mai am altă soluţie? sau ? Să mă îngropaţi la Basarab, vă iubesc mult? ori ? Pentru S. şi M. Ţi-am lăsat ultimul avertisment, în seara asta vă ofer cadoul pentru liniştea voastră...?. De asemenea, textele de adio pot lua şi forma ?Dragii mei vă rog să mă iertaţi, vă iubesc şi rămâneţi în sufletul meu. Nu mă plângeţi.? sau ? Din cauza ta, din cauza ta G!?.

O parte dintre cei care aleg ca soluţie sinuciderea nu sunt la prima încercare, pentru că familia a reuşit de multe ori să împiedice fapta sinucigaşilor până la un punct. În ceea ce priveşte vârsta celor care se sinucid, nu există interval de vârstă ?periculos?, pentru că sinucigaşul poate recurge la acest gest în orice moment, în funcţie de ceea ce consideră că nu mai poate fi reparat în viaţa sa personală sau socială.

Paula Safta, Antena3.ro


×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close