Antena 3 CNN Actualitate Bulgaria a anunţat că trimite arme în Ucraina, după refuzul de aderare la spaţiul Schengen

Bulgaria a anunţat că trimite arme în Ucraina, după refuzul de aderare la spaţiul Schengen

Bulgaria a luat o decizie radicală după refuzul Austriei şi Olandei de aderare la spaţiul Schengen şi va trimite primul ajutor militar în Ucraina. Parlamentul de la Sofia a aprobat o listă de echipamente militare ce vor ajunge în Ucraina.

Bulgaria a anunţat că trimite arme în Ucraina, după refuzul de aderare la spaţiul Schengen
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Dec 2022   •   19:10

Aproximativ 148 din cei 240 de parlamentari au votat în favoarea deciziei, în timp ce socialiștii și Partidul Renașterea, care este pro rus și ultranaționalișt, au fost împotrivă.

Pe de altă parte, legislativul de la Sofia a aprobat trimiterea până la 50 de militari ca parte a misiunii Uniunii Europene de instruire a Forțelor Armate ucrainene. 

Bulgaria a fost una dintre cele câteva sfere ale blocului comunitar care nu trimiseseră ajutor militar Ucrainei, asta în contextul în care, anterior, Partidul socialist care a format o coaliție, care a căzut în iunie a fost binevoitor față de Rusia și a blocat o propunere anterioară, în luna mai. 

Deși lista armelor aprobate pentru a fi trimise în Ucraina a fost planificată, oficialii guvernamentali au specificat că Sofia trimite în principal arme ușoare și muniție.

Ministrul interimar al Apărării a spus că Bulgaria, care este o țară membră a NATO, nu-și permite să trimită sisteme de rachete antiaeriene cum ar fi S-300 de producţie sovietică și nici avioane de tip MiG-29 sau Su-25 care sunt tot de producție sovietică. 

Deși Bulgaria nu a mai trimis până acum arme Ucrainei, trebuie notat faptul că producătorii săi de armament au înregistrat în timp, o creștere a exporturilor, datorită faptului că Guvernul de la Sofia a aprobat exporturi de arme de peste jumătate de miliarde de euro, majoritatea dintre acestea fiind destinate Poloniei care este unul dintre ”hub-urile esențiale pentru trimiterea de arme în Ucraina”.

Bulgaria își dorește crearea unui mic spațiu Schengen balcanic din care ar urma să facă parte România și Turcia, după ce Consiliul JAI a respins cererea de aderare la spaţiul Schengen.

În urma unui sondaj de opinie, inițiat de un ziar, 67% dintre bulgarii care au răspuns au spus că sunt de acord cu asemenea măsură.

"La necaz merge o asemenea soluție, să nu uităm că oricum Turcia are un acord privind regimul vizelor cu Uniunea Europeană, iar România și Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene, deci inclusiv tipul de acte și tipul de controale sunt altele decât pentru non-europeni. În schimb, asta, un mecanims bilateral ar ajuta cel puțin un lucru, turiștii, persoanele fizice sau firmele care au relații  de-o parte și de alta a Dunării ar putea să faciliteze foarte mult libera circulație, în schimb această propunere vine de la revolta, de la un act pe care îl vorbeați de propunerea fostului ministru al apărării. Faptul că Austria a încălcat regulamentul Schengen care este o lege de funcționare a Uniunii Europene, faptul că Austria a respins concluziile rapoartelor unui organism oficial, Frontexul, faptul că Austria a respins concluziile celor două rapoarte privind controlul, totul în discursul  Vienei a fost mincinos, nu mai vorbesc de precaritatea intelectuală și de facturile de logică pe lângă care domnul Igaș părea un docent, dar revenind la lucrurile serioase, eu cred că retrogadarea  nivelului relațiilor diplomatice este obligatoriu până la restabilirea încrederii, respectiv rechemarea pentru o perioadă bună de timp, în al doilea rând Fuvernul României trebuie să ceară o evaluare privind acțiunea în istanță a Austriei cu solicitarea de compensații pentru pierderile respective", a declarat Victor Boştinaru, preşedintele Forumului Balcanilor de Vest în cadrul emisiunii News Magazine.

×
Subiecte în articol: Bulgaria sofia Schengen Ucraina
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close