Antena 3 CNN Actualitate Bursierii şcoliţi pe banii statului în străinătate nu găsesc posturi la întoarcerea în ţară

Bursierii şcoliţi pe banii statului în străinătate nu găsesc posturi la întoarcerea în ţară

Şomeri cu diplomă de la cele mai prestigioase universităţi din lume. 150 de studenţi români au fost trimişi la studii în străinătate de statul român pentru a reveni acasă ca manageri în sistemul public.

Bursierii şcoliţi pe banii statului în străinătate nu găsesc posturi la întoarcerea în ţară
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2008   •   20:21

Învăţătura a costat peste cinci milioane de euro. Tinerilor, statul le-a promis că vor primi, în România, un post de conducere şi un salariu decent. Întorşi acasă, aceştia nu s-au ales însă cu nimic.

Burse între 30 şi 70 de mii de euro la una dintre cele 500 universităţi de top din lume. Asta le-a promis statul român tinerilor care voiau să lucreze în administraţia publică. Cu o bursă pentru studii universitare, de master sau doctorat şi un contract cu statul, tinerii erau obligaţi ca, la întoarcere, să lucreze între 3-5 ani în administraţie.

Pentru aceşti tineri, programul "Burse speciale oferite de Guvernul României" este o păcăleală. Simion şi Radu sunt masteranzi în Franţa şi America. Au terminat bursa şi s-au întors în ţară. Au bătut la toate porţile, convinşi că vor primi o funcţie de conducere, aşa cum li s-a promis. S-au lovit însă de multă birocraţie. Şi, cireaşa de pe tort, tot statul român i-a pus să mai facă nişte cursuri în ţară.

Ca ei sunt şi alţi tineri şcoliţi pe banii statului afară, ca să ajute statul la întoarcere. Mulţi au ales să muncească la privat. Dar, dacă statul se trezeşte peste noapte că le-a găsit post, trebuie să schimbe job-ul. Alţii au decis să dea în judecată statul pentru a-şi primi drepturile garantate prin contract.

Instituţiile statului sunt obligate să le ofere locuri de muncă bursierilor. Doar teoretic. Practic, uşile rămân închise. Şi scuze există suficiente.Din cei 150 de tineri care au obţinut burse de la stat, 90 sunt încă la studii în străinătate. Pentru ei statul va mai cheltui încă 5 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: doctorat locuri de munca
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close